Kako prirodno i lako održavati zdravlje zuba

Podelite:

Da je prvi korak u prevenciji kvarenja zuba njihovo redovno pranje, sigurno svako zna, međutim, vrlo je korisno znati i kako upravo određene namirnice omogućavaju održavanje zuba i zubne gleđi zdravima, a osim toga i izbeljuju ih i uklanjanju ružne mrlje.

zubi

 

Bakterije u ustima obožavaju da se hrane slatkim, a fermentacija slatkih stvari u kiselinu koja izjeda zubnu gleđ dovodi od krvarenja zuba i nastanka ružnih mrlja. 

Namirnice prepune skroba takođe deluju na sličan način, jer enzimi u pljuvačk razgrađuju skrob na kiselinu koja proizvodi jednostavne šećere. Međutim, umesto pranja zuba nakon svakog obroka kako biste izbegli kvarenje i oštećenje gleđi, posegnite za određenim namirnicama koje stvarno čine čuda za zube i daju belji i lepši osmeh. 

Šargarepa 

Čvrsta i hrskava hrana poput sirove šargarepe prisiliće vas da više žvaćete nego što biste žvakali da jedete mekšu hranu, a upravo je to dobra stvar. Naime, žvakanje stimuliše proizvodnju pljuvačke koja neutralizuje kiselinu i enzime u ustima koji mogu uništiti gleđ. 

Sir 

Tokom godina kiselina polako ali sigurno nagriza zubnu gleđ. Međutiom, kalcijum i fosfor, minerali koje sadrže sir i tofu sprečavaju propadanje zuba. Iako su odrasloj dobi zubi već formirani, svakako je korisno redovno jesti kalcijum i fosor koji obnavljaju zubnu gleđ. 

Losos 

Losos je odličan izvor fosfora koji jača zubnu gleđ pa tako u svega tri grama lososa ima čak 315 mg tog korisnog minerala. Čista i neoštećena gleđ zube čini zdravijim i beljim jer sprečava da se tamni dentin u središtu zuba vidi. Osim toga, masna riba takođe je odličan izvor vitamina D i podstiče apsorpciju kalcijuma. 

Spanać 

Naravno, prilično je nezgodno kada komadići spanaća zapnu među zube, ali taj se rizik isplati. Tamno lisnato povrće poput spanaća, salate i blitve jedan je od najboljih izvora magnezijuma koji je presudan za zdravu zubnu gleđ. Pola šoljice tog povrća sadrži čak 78 mg magnezijuma. 

Jabuke 

Gruba tekstura ovog voća prepunog vlakana ima odličnu funkciju “ribanja” desni. Jabuka srednje veličine sadrži oko četiri grama vlakana, što je čini jednim od najboljih izvora vlakana, a na primer banane, pomorandže i trešnje u istoj količini sadrže dvostruko manje vlakana. Osim toga, kiselina koja se nalazi u jabukama može i posvetliti boju zuba i apsorbovati površinske mrlje. 

Jagode 

Iako bobičasto voće vrlo lako sve oboji, činjenica je da askorbinska kiselina u plodu može imati blagu mogućnost izbeljivanja. Jagode su takođe prepune polifenola koji sprečavaju nastanak i razvoj bakterija. Međutim, nakon konzumacije bilo kakvog voća ili kisele hrane svakako treba oprati zube.

Izvor: B92.net

Podeljeno