Kako se pravilno meri kilaža

Image courtesy of nixxphotography at FreeDigitalPhotos.net
Podelite:

Ujutru ste stali na vagu, imali ste jednu kilažu, a uveče ste imali tri kilograma više. Razloga za paniku nema, jer telesna masa može da varira od dva do tri kilograma u samo jednom danu.

Foto-ilustracija: Foter/TipsTimes

Foto-ilustracija: Foter/TipsTimes

Telesna masa, u jednom danu, može da oscilira od dva do tri kilograma, a glavni razlog tih oscilacija je voda. Na našu telesnu masu utiče koliko smo jeli, pili, da li se znojimo, da li smo ispraznili creva i slično.

Najnižu telesnu masu imamo ujutro nakon prospavane noći tokom koje nismo ništa jeli i pili, a normalnim procesima disanja smo gubili vodu. Ukoliko želite da dobijete pravu sliku o tome koliko imate kilograma, merite se ujutru i pre doručka jer tokom dana telesna masa raste.

Večernje vaganje treba da izbegavate, jer onda na vagu staje i sva hrana i tečnost koju ste tokom dana uneli u sebe i još niste svarili i obradili. Takođe, važno je da se merite svaki put u isto vreme, odnosno u isto doba dana.

Isto tako, znajte da nije preporučljivo da stajete na vagu odmah nakon fizičke aktivnosti, zbog promene količine vode u organizmu, što će značajno uticati na telesnu masu i pokazati nerealne brojke na vagi.

Žene bi trebalo da izbegavaju vagu dok imaju menstruaciju, a savetuje se da svoju težinu mere nekoliko dana pre menstrualnog ciklusa, jer žena tokom ciklusa, usled hormonskih promena, pojačano zadržava vodu u organizmu, što rezultira kojim kilogramom viška.

Zbog toga je najbolje da merenje prolongirate do završetka menstruacije.

Stručnjaci savetuju i da na vagu stajete samo jednom nedeljno, i to uvek u isto vreme. Tokom procesa mršavljenja, promene na telesnoj masi su najuočljivije ako se merite jednom sedmično. S obzirom da se preporučuje gubitak od 0,5 do 1 kilograma sedmično, češće vaganje neće pokazati značajnije promene, što može delovati obeshrabrujuće.

Pri svakom merenju koristite istu vagu, kao i istu odeću ili obuću. Naravno, najbolje je izmeriti kilažu sa što manje odeće na sebi. Vaga treba da stoji na ravnoj površini, te isto i na to obratite pažnju pre nego što stanete da proverite da li ste smršali.

Izvor: ALO!

Podeljeno