Kako sezonske promene utiču na nivo hormona: kada je najbolje vreme za začeće

Freeimages.com Photo
Podelite:

Pokretljivost spermatozoida dostiže svoj vrhunac u letnjim mesecima dok je u zimskom periodu pokretljivost znatno niža, te je zato leto najbolje vreme za začeće…

Stručnjaci smatraju da je leto najbolje vreme u godini da se začne beba jer su spermatozoidi aktivniji, odnosno pokretljivost im je znatno veća tokom letnjih meseci nego na primer u januaru.

Jedan od šest parova se u proseku suočava sa neplodnošću koja je definisana kao nemogućnost da se začne beba nakon godinu dana pokušavanja.

Muška neplodnost je uglavnom dominantnija, zbog faktora slabe pokretljivosti spermatozoida.

Pregled doktora specijalistu za samo 300 din. Kliknite ovde.

Da bi oplodio jajnu ćeliju, spermatozod mora da pliva kroz grlić materice i jajovode, a za to mu je neophodna dobra pokretljivost.

Kao deo istraživanja doktori su prikupili podatke 5.188 muškaraca u Centru za reproduktivnost Univerzitetske bolnice u Parmi u Italiji.

Tako du došli do otkrića da pokretljivost spermatozoida dostiže svoj vrhunac u letnjim mesecima dok je u zimskom periodu pokretljivost znatno niža (iako je količina sperme tada najveća), prenosi B92 16. juna 2015. godine.

Broj muškaraca sa većom pokretljivošću sperzmatozoida bio je 65,3 odsto tokom leta, a u zimskom periodu taj broj je opao za 50 odsto. Istaživači smatraju da su glavni razlog za to sezonske promene u nivoima hormona.

 

eKlinika.rs

Podeljeno