Kako voleti sebe?

Podelite:

Ta divna osoba s kojom provodimo najviše vremena,ta čudesna osoba s kojom smo u svakom smislu ostvarili i ostvarujemo najčvršću vezu u svom životu, ta predivna ličnost koju smo još pre dolaska u ovu vremensko-prostornu dimenziju,zvanu život,izabrali za svog najvernijeg pratioca – jesmo mi sami!

hc real

Pa i pored činjenice da se toliko dugo družimo i poznajemo, kako je moguće da se do sada nismo u potpunosti i do kraja zavoleli? Kako je moguće da neko s kim provodimo toliko vremena i ko je uvek, u svakom trenutku, tu za nas, i dalje nije po našoj meri? Šta je to što nas sprečava da istinski i do kraja prihvatimo tu osobu s kojom smo, od kad smo došli na ovaj svet, predodređeni da provedemo ama baš svaki dan, svaki trenutak svog života? Da li je moguće istinski voleti i prihvatiti sve ostale s kojima se na svom putu srećemo ako nismo naučili da volimo i prihvatimo sebe?

Svaki naš korak, svaki uspon, svaki pad, svaka rana i svaka radost, svaka nova ljubav i svako razočaranje, svaki pokušaj i svako odustajanje, svaka nada i svaka sumnja, sve što činimo i sve što se plašimo da činimo, uvek je diktirano količinom ljubavi koju u tom trenutku gajimo prema sebi. Setitte se samo koliko ste bili srećni i uspešni u nekom periodu svog života i pokušajte da taj period i sve ono što ga je krasilo povežete sa količinom prihvatanja, poštovanja i pre svega ljubavi koju ste prema SEBI osećali. Potpuno sam siguran da ćete, ako ste barem jednom u životu bili u prilici da istinski živite i da se radujete, moći to da ponovite. Samo je važno da znate kako. Pred vama je 7 koraka koji će vam pomoći u tome. To je moj lični putokaz kojem se često i koji me podseća: sve je uvek dobro kad istinski volimo i prihavtimo sebe. Prvi put sam se sa svim ovim ideja na jednom mestu sreo čitajući knjigu Lujze Hej ,,Moć je u vama“ i ove tačke predstavljaju osnovu svih programa i radionica koje vodim. Dokle god pratimo ove korake, možemo biti sigurni da smo na pravom putu i da za sebe gradimo život pun čudesnih mogućnosti.

PRIRUČNIK ZA OSTVARIVANJE LJUBAVI SA SOBOM

  1. Ne kritikujte sebe – To neće uneti promene u vaš život, bar ne one pozitivne, ako ih priželjkujete. Za početak prihvatite sebe baš takve kakvi ste. Koliko god postoji nešto na šta niste ponosni, prihvatite činjenicu da ste uvek radili najbolje što ste znali i umeli. Jednostavno odbijte da kritikujete sebe – postanite sebi podrška!
  2. Ugađajte sebi kad god možete – Razmislite o tome kad ste poslednji put istinski sebe nagradili za nešto dobro što ste učinili. Izvedite sebe na piće, na prijatnu večeru, obradujte sebe finom knjigom ili opuštajućom masažom. Zar tako divna osoba kakva ste vi to ne zaslužuje?
  3. Imajte strpljenja za sebe – Za svaku promenu i za svaku novinu treba vremena. I za prihvatanje novih ideja i novih stavova i vama treba vremena. Imajte strpljenja na svom novom putu. I zato budite nežni i ljubazni prema sebi. Budite strpljivi sa sobom dok učite nove načine razmisljanja.
  4. Ophodite se prema sebi kao prema nekome koga mnogo volite – Kako se ophodite prema nekom kog mnogo volite? Kako mu to dajete do znanja? Budite takvi i prema sebi.
  5. Pohvalite sebe – Svaku, pa i najmanju, stvar koju učinite iskoristite da pohvalite sebe. Odajte sebi priznanje za sve što ste do ovog trenutka učinili. Počnite da primećujete i sve one ,,sitnice“ koje  svakodnevno obavljate i uglavnom ih prihvatite zdravo za gotovo. I te naizgled nebitne, male stvari zavređuju vašu pažnju jer niko kao vi ne može da ih izvede na tako jedinstven način. Zar to nije za svaku pohvalu?
  6. Dozvolite sebi da kažete NE – Poštujte svoje vreme. Poštujte svoja osećanja. Ne morate uvek i svima da budete na raspolaganju. Nije obavezno da govorite DA u trenutku kad vam se celo biće buni protiv toga. Bezbedni ste i slobodni da donesete odluku koja je u skladu sa vama,vašim željama i vašim mogućnostima. Kad vide koliko poštujete sebe i drugi će imati veće poštovanje prema vama.
  7. Volite sebe – učinite to odmah! Ne odlažite tu ljubav do momenta dok vam ne bude dobro ili dok ne izgubite višak kilograma ili dok ne dobijete novi posao ili do ne optpocnete novu vezu.  Počnite ODMAH – dajte sve od sebe! Kad god možete stanite ispred ogledala i recite sebi: ,,Volim te, stvarno te voli“. Neka to bude vaš svakodnevni doprinos novoj, divnoj i vezi punoj ljubavi koju ostvarujete sa sobom.

samoljubav1

Napisao: Siniša Ubović, HEAL YOUR LIFE TRENER.

 

Život je kao ogledalo – ako mu se namrštiš, namrštiće se i on tebi, ali ako mu se nasmešiš, uzvratiće ti osmehom! 🙂

sebe1-262x300

Podeljeno