Kakva su vam stopala?

Podelite:

Za samo 10 sekundi možete proveriti stanje vaših stopala. Nije mnogo za delove tela koja vas voze i prevoze, zbog kojih stižete ne vreme i služe vam za samoodbranu.

stopaala

Preko stopala možete uočiti sve – od dijabetesa do nedostataka u ishrani. U njima se nalazi četvrtina telesnih kostiju i svako stopalo ima 33 zgloba. Imamo još i 100 tetiva, mišića i ligamenata, kao i brojne nerve i krvne sudove koji su povezani sa srcem, kičmom i mozgom.

1. Problem: nokti sa blago upalim nazupčenjima u obliku kašike 

Problem je anemija (nedostatak gvožđa), odnosno nedostatak hemoglobina, proteina koji sadrži dosta gvožđa, nalazi se u krvi i prenosi kiseonik. Anemija se može javiti unutrašnjim krvarenjem (čir) ili obilnim menstruacijama. Takođe, na prstima ruke i stopala, koren nokta postane bledunjav. Nokti su krti a stopala su hladna. Umor je prvi znak anemije, ali i vrtoglavica, kratak dah, glavobolja. Potrebno je odraditi kompletnu analizu krvi. Prvi deo terapije su dodaci gvožđa i promene i ishrani, i dodatak vitamina C koji pospešuje apsorpciju gvožđa.

2. Problem: stopala bez dlaka 

Problem je slaba cirkulacija, uglavnom izazvana vaskularnim oboljenjima. Kada srce izgubi mogućnost da normalno pumpa krv u ekstremitete zbog arterioskleroze (stvrdnjavanje arterija), telo preuzme tu ulogu. Takođe, zbog smanjenog dotoka krvi, ne oseća se puls u stopalima (proverite gornju stranu ili zglobove). Kada stojite, stopala su vam svetlocrvena a kada ih podignete izgube boju, a koža je sjajna. Osobe koje imaju kardiovaskularni problem uglavnom znaju da ga imaju, ali retko znaju da imaju i problem sa cirkulacijom. Morate lečiti vaskularni problem da biste popravili cirkulaciju. Dlačice sa prstiju se retko vrate, ali na to se niko ni ne žali.

3. Problem: česti grčevi u nogama 

Iznenadan bolan grč u nozi, kontrakcija mišića, može biti posledica vežbanja ili dehidratacije. Ako vam se često dešava, vama verovatno fali kalcijum, magnezijum ili kalijum. Grčevi se često pojavljuju bez ikakve najave, možete samo ležati i oni se pojavljuju kao pojedinačan grč ili u talasima. Pokušajte da pokrenete stopalo ili da masirate bolno mesto. Grč može da prestane i ako opustite mišić, stavite hladnu oblogu ili utrljate alkohol, zatim popijte čašu toplog mleka, zbog kalcijuma.

4. Problem: rana na dnu stopala koja neće da zaraste 

Ovo je najozbiljniji znak da bolujete od dijabetesa. Povišeni nivo glukoze dovodi do oštećenja nerava u stopalima, što znači da i najmanja ranica, ogrebotina ili pukotina ne može da zaraste. Ona se može upaliti, inficirati i dovesti čak i do amputacije. Svaka rana koja se oseća na ustajalost je posebno opasna jer je to siguran znak da je ona tu već neko vreme. Drugi simptomi dijabetesa su glad, žeđ, često mokrenje, povećan osećaj umora i gubitak težine. Pod hitno je potrebno izlečiti čir i proceniti dijabetes kod lekara. Na svaka tri meseca morate posećivati lekara i vršiti procenu stanja, kao i što češće kontrolisati stopala.

5. Problem: hladna stopala 

Najčešće se žene žale na ovaj problem i on može biti potpuno beznačajan, ali može značiti i problem sa tiroidnom žlezdom. Žene preko 40 godina starosti uglavnom imaju problem sa funkcionisanjem tiroidne žlezde koja reguliše temperaturu i metabolizam. Slaba cirkulacija je takođe moguć uzrok. Simptomi hipotiroidizma su razni i često vrlo suptilni (suva koža, depresija, umor, povećana telesna težina). Najbolje je koristiti pamučnu tkaninu ili vunu kako biste zagrejali stopala. Ako imate nekih zdravstvenih problema, obavezno spomenite lekaru i problem sa stopalima. Pored toga što se problem sa tiroidnom žlezdom rešava samo lekovima, nema drugog rešenja za hladna stopala.

6. Problem: debeli, žuti i ružni nokti 

Gljivična infekcija se razvija obično ispod površine nokta i infekcija pod nazivom onikomikoza se može bezbolno razvijati godinama. Do trenutka kada postane ružna za oko, infekcija se može proširiti na ostale nokte ali i na nokte ruku. Može se javiti i neprijatan miris i nokti mogu potamneti. Naugroženije su osobe sa dijabetesom, sa slabom cirkulacijom ili osobe sa problemima imunodeficijencije, kao što je reumatični artritis. Kada vidite stariju osobu kako otežano hoda, vrlo je moguće da oseća bol pri hodu jer su mu nokti zadebljali, a teško ih je seći . Posetite pedikira ili specijalistu za stopala. Kada je situacija ozbiljna, lekovi koji se izdaju bez recepta uglavnom nemaju efekta, ali zato mogu uklaniti mrtve delova nokta lekovi za oralnu upotrebu u kombinaciji sa onim koji se mažu na zaraženo mesto.

7. Problem: iznenadno uvećanje palca 

Najverovatnije je giht. Sada za njega nije potrebno biti stariji od 65 kako se do skoro mislilo. Giht je vid artritisa koji se javlja kada u telu postoji previše urične kiseline koja stvara kristale nalik iglicama, pogotovo na niskim temperaturama. A kako je stopalo najhladniji deo tela, jer je najdalje od srca, tu se stvara giht. Sjajna oteklina koja može biti i ljubičaste boje se stvara i na Ahilovoj tetivi, kolenima i laktovima. Svi mogu dobiti giht iako su osobe od 40, 50 godina najugroženije. Posetite lakara i počnite sa terapijom. Specijalista za stopala će otkloniti bol i vratiti palcu funkciju.

8. Problem: utrnuće u oba stopala 

Nemogućnost da osetite stopala ili onaj osećaj iglica je prvi znak periferalne neuropatije, odnosno oštećenja u periferalnom nervnom sistemu. To je način da telo prenese informacije iz mozga i kičme u ostatak tela. Periferalna neuropatija ima mnogo uzroka, ali prva dva su dijabetes i alkoholizam. Hemoterapija takođe može biti uzrok. Golicanje ili osećaj peckanja se mogu pojaviti i u šakama i mogu se proširiti po celom telu. Posetite lekara da biste otkrili uzrok (pogotovo ako niste alkoholičar). Za ovu bolest nema leka, ali lekovi mogu pomoći da bi se otklonio bol.

9. Problem: bolni zglobovi na prstima

To je znak da bolujete od reumatoidnog artritisa, degenerativnog oboljenja zglobova koje se prvo oseti u malim zglobovima, kao što su oni na prstima na nogama a zatim i na ručnim zglobovima. Oticanje i ukočenost obično prate bolove. Ovaj bol je obično simetričan – u oba palca, recimo, ili na ista dva prsta na rukama. Žene su u proseku 4 puta ugroženije od muškaraca. Postoje brojni lekovi i terapije koje vam mogu pomoći da umanjite bol i sačuvate funkciju zglobova, ali je vrlo bitno da bolest uočite ranije, pre nego što se razvije trajni deformitet.

10. Problem: rupičasti nokti 

Čak polovina osoba sa psorijazom ima ovaj problem. Bolest kože se takođe može na ovaj način manifestovati, sa sitnim rupama u noktima koje mogu biti duboke ili plitke. Nokti će se zadebljati, kako na rukama tako i na nogama. Mogu biti braon, žuti ili imati crvenkaste brazde. Najbliži zglob je uglavnom suv, crven i upaljen. Postoje brojni lekovi koji mogu izlečiti psorijazu ili ovu vrstu artritisa, a mogu i poboljšati izgled nokta, pogotovo ako se poremećaj otkrije ranije.

11. Problem: nemogućnost da podignete petu nagore 

Radi se o nervnom ili mišićnom oštećenju koje se razvilo severno od stopala – čak u ramenima ili vratu. Spušteno stopalo se može javiti nakon hemoterapije kada je otežano hodanje ili je nemoguće podignuti petu. Mogu se javiti i bol i utrnuće, iako nije pravilo. Ponekada se bol javi u gornjem delu noge ili u nižem delu kičme, gde je nerv uklješten. U nekim slučajevima stopalo se čak vuče pri hodu. Vrlo retko se pojavljuje na oba stopala. Obavezno prijavite svom lekaru. Spušteno stopalo se može izlečiti ali može biti i trajno u zavisnosti od toga u kom trenutku počnete sa lečenjem.

12. Problem: suva, ljuspasta koža 

Iako se ovo javlja i na licu i rukama, nemojte ignorisati ako primetite suvoću i na stopalima. Imajte u vidu da gljivične infekcije obično počinju sa suvom kožom koja je sklona žuljevima. Kada pukne žulj, nastaju infekcije. Atletsko stopalo se najčešće primećuje između prstiju pa se može raširiti čak i do drugih delova tela (pazuh, recimo). Ako problem nije ozbiljan, možete ga sami lečiti čestim pranjem i dobrim sušenjem, jer je potrebno kožu održavati suvom kako se gljivice ne bi razvijale. Takođe, koristite i puder za stopala u cipelama i čarapama. Ako se stanje ne popravi za dve nedelje, lekar vam može prepisati mast ili neki lek.

13. Problem: nokti koji menjaju boju 

Po hladnom vremenu, Rejnodov sindrom izaziva da nokti budu prvo plavi, zatim gube boju i postanu beli,da bi na kraju postali crveni. Iz nekog razloga krvni sudovi reaguju na taj način da menjaju boju. Uz nokte na nogama, pojavljuju se i trikolor na prstima na rukama, nosu, usnama i ušnim resicama. Takođe, hladni su na dodir i nemaju osećaj. Najčešće se pojavljuje kod žena ozmeđu 25 i 40 godina. Potrebno je posetiti lekara i početi sa terapijom za proširivanje krvnih sudova koja će umanjiti ovakve promene.

14. Problem: bolna stopala pri hodu 

Znači da imate pukotine koje niste na vreme uvideli. Uzrok može biti smanjena gustina kostiju, nedostatak vitamina D, problem sa apsorpcijom kalcijuma ili anoreksija. Bol je uglavnom sa donje strane, ali se često oseća i na celom stopalu. Najčešće, ako vam je slomljena kost u stopalu, možete i dalje da hodate, samo što jako boli. Najuporniji su ostali bez dijagnoze preloma i kroz nekolliko godina. Kad god osetite bol, posetite lekara. Recimo, ako ste šetali 3 nedelje u lošim cipelama, sigurno će vas boleti noge . Ali ako osetite bol u stopalima kada hodate a imate, recimo, 55 godina, morate proveriti gustinu kostiju, jednostavnim skeniranjem noge.

15. Problem: Hipokratovi prsti 

Kada vrh prsta toliko otekne da promeni svoj normalni ugao, to je fenomen Hipokratovi prsti koji je on opisao pre 2.000 godina. To je znak plućnog oboljenja, fibroze ili raka pluća. Taj rast vrha prstiju se povezuje još sa srčanim manama i gastrointestinalnim bolestima. Mogu biti otečeni i prsti na rukama, i to ne svi. Tretman zavisi od stanja i zbog toga se morate javiti lekaru koji zna da mora da traži ovakve simptome prilikom svakog pregleda.

16. Problem: probadajući bol u peti

„Plantar fasciitis“ je upala vezivnog tkiva koje se nalazi sa donje strane stopala. Ovaj bol je izazvan prevelikim zatezanjem tkiva. Problem nastaje sa prvim korakom ujutru i bol traje dok ne legnete. Možete ga osećati i u obe pete, ali i celom dužinom stopala sa donje strane. Može ga izazvati previše trčanja i skakanja ali i nedovoljno rekreacije. Rizična ste grupa ako hodate bosi, nosite stare cipele ili japanke, ako ste dobili na težini ili dosta hodate po tvrdoj podlozi. Ako je bol uporan i ne prestaje nekoliko nedelja, morate se javiti lekaru. Najbolje je da nosite nisku obuću sa jakim lukom dok ne dobijete odgovarajuću terapiju.

17. Problem: smrad nogu 

Hiperhidroza, ili nesnosan smrad stopala, izaziva više problema nego bilo koji drugi simptom bolesnih stopala, iako on, zapravo, ne znači ništa ozbiljno. U stopalima se jednostavno nalazi više znojnih žlezda – čak pola miliona od dva ukupno! I neki se više znoje od drugih. Ako na to dodate i nekvalitetne čarape, čemu da se nadate nego da vas popreko gledaju kad se izujete (ako vam dozvole da se izujete). Perite stopala antibakterijskim sapunom i dobro ih sušite. Koristite dezodorans za stopala i redovno perite nošene čarape. Koristite pamučne čarape, kožne cipele i nemojte nositi veštačke materijale jer oni pospešuju i znojenje i širenje neprijatnih mirisa. Uvek kada izujete obuću sa pertlama, raširite pertle da vam se obuća osuši.

18. Problem: stare cipele 

Svaka cipela je za bacanje ako traje više od par godina i ako ste u njima prešli više od 400-600 kilometara. Staroj obući fali oslonac koji je imala na početku jer se istrošila, a obuća se mnogo brže troši od bilo kog odevnog predmeta. Ako imate žuljeve, cipele su previše su tesne; ako imate čukljeve, previše su uske; ako osećate bol u peti, nemate dovoljno oslonca. Ako imate bilo kakav problem sa stopalima 50 % je problem u obući, a ostalih 50 je sve već navedeno. Starije osobe su posebno ugrožene starom obućom jer su navikli na svoje stare, dobre cipele. Međutim, morali bi da promene obuću.

Izvor: B92.net

 

Podeljeno