Kakve to greške prave dijabetičari?

Podelite:

Šta je zapravo dijabetes?  To je stanje  organizma gde se telo bori da regulise nivo glukoze    ( šećera ) u krvi. Dijabetes se javlja  kada ljudski organizam ne proizvodi dovoljno insulina ili proizvedeni insulin ne deluje na pravi način.

38_3

Sve više i više ima obolelih ljudi od dijabetesa. A među obolelima su sve češće  najmlađi tj. deca. Osobi oboleloj od dijabetisa je od veoma velikog značaja da se upravlja po upustvima lekara i da vodi računa o ishrani. Jer je tu ključ rešenja u regulisanju nivoa šećera u krvi. Osobe koje su gojazne i u toku dana unose veliku količinu hrane, sa unosom puno kalorija u organizmu, remete nesmetano regulisanje  šećera  u krvi.

dijabetes_sve_cesci_kod_dece_422925050Greške koju prave dijabetičari, osim preteranog unosa hrane u organizmu je i preskakanje obroka. Najvažnije je da se ima tri obroka, u tačno vreme skoro svakog dana, kako bi organizam imao jedan isti tempo, da bi mogao lakše da resorbuje hranu i na taj način lakše da  reguliše glukozu.

Dorucak boxRazna peciva i beli hleb, treba izbegavati i smanjiti unos takvih namirnica u organizmu. Osobe obolele od dijabetesa bi trebale da unose od 120 do 240 g hleba dnevno. Osobe koje ne jedu beli hleb, zamenjuju ga sa kukuruznim ili raženim hlebom, zato što su ti hlebovi bogati biljnim vlaknima, mineralima i vitaminima.

2011-11-28_2157156917070d72622a8239566add

Što se tiče mlečnih proizvoda i tu treba biti umeren. Dnevno bi mogli uneti od 2-3 mlečne jedinice, kao  na primer 250 ml mleka, 80g mladog nemasnog kravljeg sira i 200 ml jogurta.

302415-7296x4992

Sve u svemu, umerenost je ključna reč za rešenje vašeg problema. Lakše je pridržavati se plana i programa ishrane, nego ići tako često kod lekara i učiniti vaše stanje gorim nego što je trenutno.

 

 

Autor: Ivana Šćekić

 

 

Podeljeno