Kamen u žuči je nasledan?

Podelite:

Svaka bolest mora da ima svoj početak i kraj. Neke bolesti se nasledjuju, a neke se prosto dobijaju, tj. dolaze same od sebe tokom života. Veoma je bitno da se zna koje su to bolesti koje se mogu nasledjivati, tj. nasledjivati predispozicija kojom se  kasnije tokom vašeg života može dovesti do oboljenja.

89e2749de9fe23ac34302b5a893611_h296_w526_m2_bblack_q99_p99_cddxkdmon

Postoje razne bolesti koje se nasledjuju, a koje se nekada tokom života nikad ne probude u organizmu. Za takve bolesti kažemo da je nasledjena samo predispozicija za tu bolest. To može biti dijabetes, problem sa štitnom žlezdom, sklonost ka piću ( nasledjuje se preko gena za alkoholizam) kao i mnoge druge bolesti. Tu spada i predispozicija naslednog faktora za kamen u žuči.

sprecite_6Ako su vaša baka, mama, tata imali problema sa kamenjem u žučnoj kesi onda je velika verovatnoća da ste i vi skloni da obolite od toga. Žučna kesa je dugačka svega osam centimetara, a može da nam pričini velike probleme. Veću sklonost da obole od toga imaju žene, zato što se za vreme trudnoće ženski hormoni estrogeni luče u većoj količini koji pogoduju stvaranju kamena u žučnoj kesi.

pregnantPotrebno je da kako da prepoznate simptome kamena u žuči. Bol u abdomenu ili leđima može da ukazuje da imate kamen, još ako je to sve praćeno mučninom, povraćanjem i temperaturom, onda je vrlo moguće da imate problem te vrste.

imagesŠto se tiče prevencije da ne dodje do ovog oboljenja potrebno je da ograničite unos masne hrane u organizam, da jedete više voća, pijete veliku količinu vode u toku dana da organizam može bolje i lakše da resorbuje hranu, neka vam obroci budu redovni i bez preskakanja doručka ( on je jedan od najbitnijih obroka za vaš organizam), gorke namirnice je poželjno unositi jer one postiču bolje varenje. Veoma je važno da na vreme vodite računa o svom zdravlju da ne dodje do nastanka bolesti za koju imate ili nemate predispoziciju.

kamen-u-zuci-i-hrana

Autor: Ivana Ščekič

 

Podeljeno