Kapak se podiže samo operacijom

Freeimages.com / Stock photo: Blue Eye
Podelite:

Problem sa tzv. ptozom je uglavnom estetski, a ređe i zdravstveni. Zahvat se radi u lokalnoj anesteziji i traje oko sat vremena. Pacijent se oporavlja dve nedelje PROBLEM spuštenih očnih kapaka može da se javi kao posledica urođene slabosti mišića podizača gornjeg kapka, ili zbog nakupljanja viška kože, što se najčešće javlja nakon četrdesete godine. U zavisnosti od uzroka, savetuje se i lečenje, a uglavnom se problem rešava operacijom.

Freeimages.com / Stock photo: Blue Eye

Freeimages.com / Stock photo: Blue Eye

Urođeno spušten kapak, ili ptoza, konstatuje se nakon rođenja i ukoliko kapak ne prekriva celu zenicu, hirurško lečenje nije neophodno pre školskog uzrasta. Ukoliko spušteni kapak prekriva polovinu ili više od polovine zenice postoji rizik od pojave slabovidosti na tom oku. U takvim slučajevima hirurško lečenje se radi u ranom uzrastu, i to već krajem prve godine.

– Ptoza nastaje usled nedovoljno razvijenog mišića podizača gornjeg kapka, nasleđuje se dominantno i češće se javlja na oba oka – kaže dr Milica Rajović, plastični hirurg Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine Vojnomedicinske akademije. – Hirurško lečenje se izvodi u opštoj anesteziji, a zahteva rekonstrukciju nedovoljno razvijenog mišića, njegovim skraćenjem ili metodom gde funkciju podizača gornjeg kapka preuzima čeoni mišić. Nakon kliničkog pregleda hirurga plastičara ili dečijeg hirurga procenjuje se kojom će se hirurškom tehnikom postići najbolji rezultat.

Pacijenti koji imaju zadovoljavajuće razvijen mišić podizač gornjeg kapka, ali je proces podizanja otežan iz nekog razloga, spadaju u grupu onih sa stečenom ptozom.

– Hirurgu plastičaru se uglavnom javljaju pacijenti sa viškom kože na gornjim kapcima, tzv. blefarohalazom, koja im smeta iz estetskih razloga – ističe dr Rajović. – Ovo stanje je individualno i ne postoji konkretan ili jedinstven uzrok, kao ni predlog za prevenciju.

Hirurško lečenje sprovodi se u lokalnoj anesteziji, uklanjanjem viška kože i eventualnim uklanjanjem masnog jastučeta. Cela procedura traje oko sat vremena, a oporavak oko dve nedelje. U postoperativnom toku je evidentan otok, crvenilo i podliv kapaka, a sam ožiljak je neupadljiv.

– Veoma retko se dešava da se nakon nekoliko godina od operacije ponovo pojavi višak kože i u takvim slučajevima se uradi reoperacija – naglašava dr Rajović. – Ova vrsta hirurškog lečenja spada u estetsku hirugiju i pacijent sam snosi troškove.

eKlinika.rs / Novosti

Podeljeno