Kardiolozi objašnjavaju: Sve što niste znali o krvnom pritisku i zašto je važno da ga merite ujutru

Podelite:

I za merenje pritiska postoji ono najbolje vreme, kad su vrednosti na aparatu najmerodavnije i kad mogu da ukažu na najveće opasnosti. I za svakog postoje one prave smernice – za one koji se hronično bore sa hipertenzijom ili niskim pritiskom, kao i za one koji žele da merenjem spreče nastanak bolesti. O tome kada i kako treba meriti pritisak i na šta treba obratiti pažnju objašnjavaju i savetuju pukovnik prof. dr sc. med. dr Zdravko Mijailović sa Vojnomedicinske akademije i prof.dr. Arsen Ristić, direktor Klinike za kardiologiju Kliničkog centra Srbije.

Freeimages.com

Freeimages.com

Najbolje merenje za one koji žele da spreče bolest

– Najbolje je da se pritisak meri ujutru pre doručka, tad su njegove vrednosti najveće. I najbolje je da dok to radimo, budemo staloženi, oslobođeni stresa, kako bi se pritisak ne bi povećao – kaže prof. dr Arsen Ristić.

Zbog čega je važno da ispratimo te najveće vrednosti krvnog pritiska?

– One mogu da ukažu na problem, potencijalni rizik.  Ne znači da je nešto u redu ako nema signala da je nešto loše. I zdravi ponekad treba da provere krvni pritisak kako bi potvrdili da su dobro. Osećaj nekad može da prevari – objašnjava pukovnik prof. dr Zdravko Mijailović.

Merenje u jutranjim satima je mera preventiva protiv hipretenzije, visoke vrednosti krvnog pritiska, koje mogu da prate glavobolje, zujanje u ušima i osećaj pritiska u glavi, nekad su uvod u hronične srčane smetnje.
Sa druge strane, za nizak krvni pritisak merenje ujutru nije od značaja jer je zabeleženo da je on u tom dobu dana ili bliži normali ili neznatno niži od nje.

Koliko često treba meriti pritisak

Ukoliko nemate hronične probleme sa  krvnim pritiskom, kako kaže dr Ristić, dovoljno je da se pritisak proverava tri do četiri puta nedeljno.

Logo-prezentacija-8

Podeljeno