Katarakta oka

Podelite:

      Urođena katarakta se javlja kod 3 u 10.000 novorođenčati, tako da se smatra jednim od retkih oboljenja. U trećini slučajeva se ne zna uzrok razvoja kongenitalne katarakte, a samo 20% je genetski uslovljeno.

     Može se javiti na oba oka ili samo na jednom. Ukoliko je zahvaćeno samo jedno oko, uglavnom je povezana sa poremećajima u razvoju samog oka, traumom ili intrauterinom infekcijom, najčešće rubelom. Obostrana katarakta je u sklopu drugih oboljenja i sindroma, kao što su Daunov sindrom, miotonične distrofije, metaboličke bolesti (hipoglikemije) ili usled infekcija u trudnoći (toksoplazmoza, herpes simpleks, herpes zoster, varičela zoster…)

Simptomi urođene katarakte:

 

  • sivo ili belo zamućenje zenice, normalno je crno

  • crveni refleks zenice nije isti na oba oka ili nedostaje

  • novorođenčad se ponašaju kao da ne vide

  • često je prisutan nistagmus, nekontrolisani pokreti očiju

Dijagnostikovanje i lečenje

 

   Urođena katarakta se u većini slučajeva uoči na samom rođenju ili na prvom mesečnom pregledu kod pedijatra, usled nedostatka crvenog refleksa u jednom ili u oba oka. Dalje se novorođenče upućuje kod oftalmologa na detaljan pregled kako bi se utvrdio stadijum katarakte i mogućnosti lečenja. U većini slučajeva metod lečenja je operacija oka koje je zahvaćeno kataraktom. Kod slabijih katarakti koje ne ugrožavaju značajno vid i obostranih katarakti neophodno je redovno praćenje stanja i dalji razvoj katarakte kod oftalmologa.

Izvor: Katarakta.org

Podeljeno