Koja hrana smanjuje rizik od infarkta

Podelite:

Od bolesti srca i krvnih sudova u Srbiji na svakih sat vremena umre šest ljudi, a najveći uzročnik ovih oboljenja je nezdrava ishrana.

ishrana

Prof. dr Vladimir Jorga upozorava da prevencija spasava život, a da se ona najvećim delom postiže ishranom koja sadrži vitamine, minerale, antioksidante…

Od prohodnosti krvnih sudova zavisi ishrana srca i mozga, a zapušenje krvnih sudova srca ili mozga dovodi do infarkta ili šloga sa raznim stepenima invaliditeta. Upravo ta prohodnost zavisi većim delom od namirnica koje unosimo u organizam – kaže prof. dr Jorga, univerzitetski profesor, osnivač i dugogodišnji šef katedre za Medicinu sporta Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a već 30 godina vodi istraživački tim koji se bavi ishranom u vrhunskom sportu.
Siromašna hrana, kaže on, koja ne sadrži dovoljno minerala i vitamina, pre svega antioksidanata, koenzima Q10 i alfalipoinske kiseline, vitamina E i C škodi srcu u smislu da postoji veća količina slobodnih radikala.
Kad je povećan broj slobodnih radikala, opada zaštita mišića miokarda, mišić se brže zamara i smanjuje se sposobnost srca, koje tako slabi. Takođe, natrijum iz kuhinjske soli utiče na određene receptore u srcu i na efikasnost energetske pumpe koja obezbeđuje kontrakciju i dekontrakciju srčanog mišića, usled čega raste krvni pritisak – objašnjava prof. dr Jorga. On naglašava da pravilna ishrana igra ogromnu ulogu u zaštiti organizma od infarkta i šloga.
– Ishrana obezbeđuje vitamine, minerale, fitonutrijente, enzime i antioksidante koji predstavljaju gradivne komponente ljudskog tela. Ishrana mora biti u optimalnim količinama, pravovremeno primenjena sa određenim vremenom unosa hranljivih sastojaka – navodi doktor.

PREVENCIJA

  • – Smanjiti stres
  • – Normalizovati povećani krvni pritisak
  • – Normalizovati povećani holesterol i trigliceride
  • – Normalizovati šećer u krvi
  • – Smanjiti telesnu težinu
  • – Promeniti režim ishrane u koju treba uvesti antioksidanse
  • – Poboljšati imunitet
  • – Prestati sa pušenjem
  • – Povećati kretanje
  • – Bar jedanput godišnje otići na kardiološki pregled

SMRTNI SLUČAJEVI

Srčani infarkt i moždani udar, poznatiji u narodu kao šlog, uzrok su skoro 60 odsto svih smrtnih slučajeva godišnje u Srbiji.
Zbog toga prof. dr Vladimir Jorga ističe važnost prevencije u rešavanju problema bolesti krvnih sudova.
Sa skoro 55.000 umrlih ljudi svake godine, Srbija je u svetskom vrhu po broju obolelih i preminulih od kardiovaskularnih oboljenja – kaže dr Vladimir Jorga.
Zbog stresa, nedovoljne fizičke aktivnosti i nepravilne ishrane infarkt pogađa sve češće i mlade ljude u Srbiji.

 Izvor: zena.blic.rs

Podeljeno