Koliko je važan samopregled dojki? [VIDEO]

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/stockimages
Podelite:

Prema istraživanju Poliklinike „Konzilijum“ svaka treća Novosađanka ne zna kako se radi samopregled dojki, a čak 30 odsto od 400 žena starijih od 30 godina nikada nije bilo kod lekara na pregledu dojki. Ovo istraživanje sprovedeno je povodom Svetskog dana borbe protiv raka dojke.

Foto: thechive.com

Foto: thechive.com

Svega 30 odsto ispitanica ide redovno, jednom godišnje, na preventivne preglede i tek svaka peta radi samopregled dojki svakog meseca. Zabrinjavajuće rezultate po pitanju informisanosti o redovnosti preventivnih pregleda pokazale su ispitanice starije od 60 godina, od kojih svaka deseta ima pogrešan stav da se na preventivni pregled odlazi po potrebi.

Rak dojke je u potpunosti izlečiv ukoliko se otkrije na vreme. Zato se ultrazvuk dojki preporučuje nakon 30. godine života, jednom godišnje, a posle 40. godine kontrola ili dopuna mamografom. Samopregled treba sporovoditi svakog meseca između petog i petnaestog dana menstrualnog ciklusa.

U anketi sprovodenoj na našem sajtu, čitateljke su odgovarale na pitanje “Koliko često posećuju ginekologa?” Rezutlati ankete, u kojoj je učestvovalo više od deset hiljada žena, su sledeći:

Polovina žena rekla je da ide kod ginekologa jednom godišnje. Ono što je možda zabrinjavajuće, jeste da je prema brojnosti glasova sledeći po redu odgovor “ne pamtim kada sam poslednji put bila”. Ovaj odgovor dobio je 20 odsto glasova. Ima i dama koje ginekologa posećuju jednom u tri meseca, a njih je oko 10 odsto. Često nam se dogodi da kod lekara odemo samo kada nam nešto fali, pa tako njih oko 13 odsto odlazi samo kada ima neki problem. Da idu jednom u tri godine kod svog ginekologa odgovorilo je oko osam odsto žena.

pitaj

Izvor: dnevnik.rs, Super žena

Podeljeno