Koliko su opasni parabeni iz kozmetike?

Podelite:

Konzervansi parabeni se u kozmetici nalaze još od pedesetih godina prošlog veka. Farmaceuti su se odlučili da dodaju ove aditive, kako bi sprečili razvoj bakterija u kozmetici, nakon što je jedan pokvareni losion izazvao gotovo epidemiju slepila u Americi.

kozemtika

 

Danas se koriste u gotovo svim kozmetičkim i preparatima za ličnu higijenu, a ima ih i u nekim vrstama namirnica. 

Američka Agencija za hranu i lekove ih opisuje kao bezopasne, barem u količinama od 0,01 do 0,3 procenta, koliko se nalazi u većini proizvoda. 

Međutim, poslednjih godina sve češće se čuje glas onih koji smatraju da su parabeni opasni, a naročito posle istraživanja iz 2004. koje je pokazalo da su u tumorima raka dojke pronađeni sastojci parabena. 

Iako nikada nije utvrđena njihova povezanost sa rakom, istraživanje je pokazalo da parabeni u organizmu oponašaju slab estrogen, sposoban da izmeni ćeliju u laboratorijskim uslovima i poremeti njen razvoj. 

Međutim, stručna javnost i dalje insistira na tome da su u koncentracijama u kojima se nalaze u kozmetici suviše slabi, da bi predstavljali pretnju. 

Glavni problem je njihova rasprostranjenost – nalaze se u između 13.000 i 15.000 proizvoda za ličnu negu, pa je reč o dugoročnoj i konstantnoj izloženosti. 

Analize Centra za kontrolu i prevenciju bolesti SAD iz 2006. pronašle su tragove parabena u organizmima 90 odsto testiranih ljudi. 

Osim toga, nedavni izveštaj studije objavljene u Environmental Science & Technology pokazao je da se parabeni nalaze u toliko preparata, da čak i deca dobijaju relativno visoku dozu. 

Ukoliko strahujete da se suviše izlažete ovom konzervansu, pronađite prirodnije varijante kozmetike koje ga ne sadrže, a kojih u poslednje vreme ima sve više na našem tržištu.

Izvor: B92.net

Podeljeno