Koliko u Srbiji košta lepota?

Podelite:

Od kad je sveta i veka kod ljudi postoji snažna želja da se prevare godine i izgleda mlado i lepo. U savremenom svetu to znači i mršavo. Razvoj medicine, farmaceutske i kozmetičke industrije sada omogućava da se taj cilj donekle ostvari, ali je on uglavnom dostižan onima koji imaju dovoljno novca da to sve plate. 

foto lepota

Mnoge žene spremne su ne samo da izdvoje veliki novac da bi izgledale lepše, podmlađeno i mršavije nego i da se podvrgu raznim kozmetičkim pa i hirurškim zahvatima kako bi taj cilj postigle. Godine koje prolaze najviše se vide na licu pa korekcije uglavnom kreću od glave. Trenutni hit za podmlađivanje u svetu ali kod nas je hijaluron. To je sastojak koji inače postoji u našoj koži ali vremenom, kako starimo, gubi čvrstinu, postaje slabiji, obrazi se spuštaju a lice dobija umoran i siv izgled.

Tretman hijaluronom u Evropi je mnogo skuplji nego u Srbiji, dok Amerika ili Kanada imaju slične cene kao i domaće ordinacije. Osim hijaluronskom kiselinom možete se podmladiti i botoksom koji se takođe iglama najčešće aplikuje u regiju čela gde dovodi do korekcije bora u gornjoj trećini lica. Rade se i mezoterapija, različiti laserski tretmani i hemijski pilinzi. Žene posle 30. godine najčešće aplikuju hijaluron, dok one od 40. češće idu na laserske tretmane i rade mezoterpaiju. Mlade devojke i to najviše one u uzrastu od 20 – 30 godine idu na korekciju usana.

Tretman hijaluronom se preporučuje pacijentima od 35 godine. Količina hijalurona koji se tankim iglicama ubrizgava u kožu zavisi od gustine molekula koji se stavlja, stanja kože i korekcija koje se žele napraviti. Obično se ubrizgava u predeo bora smejalica koje idu od nosa do krajeva usana takozvane nazolabijalne brazde, a efekta koji ima jeste da se te brazde odnosno bore smanjuju i postaju manje upadljive, koža se blago zateže, obrazi se podižu, jagodice više ističu i samim tim lice izgleda mladje i svežije. Ne mora da znači da će se sve to desiti od jedne intervencije i jedne ampule hijalurona. Intervencija jednom ampulom hijalurona u proseku u domaćim ordinacijama košta oko 250 evra u naravno, dinarskoj protivrednosti. Žene kod nas najčešće tretmane hijaluronom rade jednom godišnje, mada je njegova trajnost oko 8 – 9 meseci. Ipak kada se jednom aplikuje hijaluron i posle godinu dana koža izgleda bolje bez obzira što njega više nema jer on svojim prisustvom stimuliše kolagen i elastin.

Kako do zgodne i zategnute figure? 

Popularna kultura i modna industrija nametnuli su trend mršavog izgleda, pa zato neki po „mršavo telo“ odlaze kod kozmetičara ili pak plastičnog hirurga. Međutim intervencije koje oni rade nikako ne znače da se brzo i lako gube kilogrami već da se samo preoblikuje postojeća figura.

Ženama najveće glavobolje zadaje celulit, inače izraz plodnosti i sekundarana sexulana odlika žena zbog hormona estrogena i progesterona koji vezuju vodu i omogućavaju da se masno tkivo zadržava upravo na bokovima. Nemoguće je potpuno se otarastit celulita ali je raznim intervencijama moguće smanjiti njegovu upadljivost.

U kozmetičkim salonima i ordinacijama celulit se najčešće skida aparatima. Tako na primer u Dermatimu doktorka Svetlana Đurišić radi se sa Velašejp aparatom koji je u stvari kombinacija vakuma i masažera koji ima i radiotalase i infracrveno zračenje. Time se praktično na 4 načina tope masne naslage, dok koža ujedno postaje čvršća. Tretmani aparatima su jednostavni, osećaj koji imaju pacijenti je uglavnom prijatna toplota. Da bi se postigao vidlji efekat potrebno je doći na najmanje 6 tretmana, a cena jednog u proseku se kreće oko 50 evra.

guza

Iako u reklamama piše da već od jednog tretmana imate nekoliko cm manje to je prosto nemoguće i to do sada ni sa jednim aparatom to nije učinjeno. Uvek se rade serije 5-6 tretmana a kada se psotigne željeni rezutlat opet se mora ići na održavanje jednom u mesec – dva.

Celulita se možete osloboditi i mezoterapijom – ubrizgavanjem koktel supstanci kojima se razlažu masne naslage ili pak kavitacijom gde ultrazvuk u kombinaciji sa radio talasima topi masne naslage. Pored ovih kozmetičkih metoda postoje i hiruške od kojih je najpopularnija kod nas i u svetu laserska liposukcija. Ta intervencija se izvodi uz lokalnu anesteziju, traje par sati a oporavak je brz i jednostavan. Trend je da ta hiriurška intervencija bude kratka i efikasna, pacijent istog dan ide kući na svojim nogama nakon čega su potrebna 2 – 3 dana umerenog mirovanja.

„Kada laser uđe u tkivo njegova talasna dužina razgrađuje masne ćelije, ne povredjuje krvne sudove tako da ne dolazi do krvarenja i hematoma, a ujdeno utiče na kolagen koji koži daje tonus tako što dolazi do skupljanja kolagena pa samim tim dolazi i do redukcije kože na tertiranim regionaima. Tako ne dolazi do onoga što mi zovemo povećan laksicitet kože odnoso do padanja kože, nego ona prati ono što je izgubljeno razgradnjom masnih ćelija“, kaže Dejan Novaković specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije.

Međutim bilo koja liposukcija nije metoda da se smrša, već je to metoda da se oblikuje i preoblikuje telo. Mogu se promeniti konture tela, smanjiti obim na primer struka za 4 – 5 ili čak 10 cm i to je ono što liposukcija može da obeća i egzaktno dokaže jer se pre i posle operacije rade fotografije pacijenata.

„Mi obećavamo neki konfekcijski broj manje, manje santimetara u struku, naravno da sa se smanjuje i celulit i zateže koža ali to nije način mršavljenja“, kaže doktor Dejan Miholčić, iz DE ordinacije za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, naglašavajući da je liposukcija medicinski zahvat, drugačiji od kozmetičkih.

Što se tiče cena ovih intervencija, Srbija je daleko jeftinija od inostranstva i kod nas se kreće oko 500 evra po regionu koji se tretira, naravno u dinarskoj protivrednosti. U Hrvatskoj je oko 750 evra u proseku, u Sloveniji 1000, u Italiji 1500 evra. Regioni na kojima se rade intervencije laserskom liposukcijom su strogo medicinski definisani tako da na primer ako se radi stomak, da bi se dobio dobio efekat sa naglašenim strukom, smanjenim obimom i ravnim stomako radi se o 3-4 regiona. Isto je i sa butinama gde imamo unutrašnju, spoljnju i prednju stranu ili recimo na kolenima.

Ko su pacijenti u Srbiji koji idu na ovakve intervencije? Lekari kažu da nema pravila i da su predrasude da idu samo žene. Sve više ima i mušakaraca kojima je potrebno da relativno brzo i ne tako mnogo upadljivio neki deo svoje figure izmene. Ono što zainteresovanima može pomoći u lakšem finansijskom podnošenju ovih intervencija jesu krediti jer pojedine banke u Srbiji daju namenske kredite za plastičnu hirurgiju.

Iako su novine pune oglasa u kojima se čuda obećavaju samo od jednog tretmana, ne treba im verovati. Potpuno oslobađanje viška masnih naslaga i celulita je nemoguće. Ono što je moguće je da uz ove korekcije smanjite obim struka, bokova, butina, uđete u garderobu manjeg broja ali da biste na tome i ostali neophodno je zdravo se hraniti i redovno vežbati.

Izvor: B92.net

Podeljeno