KONAČNO, JEDNA POLNA BOLEST MANJE: Pronađen lek za opaki hepatitis B!

Image courtesy of imagerymajestic/marin at FreeDigitalPhotos.net
Podelite:

Seksualno-prenosivim virusom hepatitisa B u svetu je zaraženo više od dve milijarde ljudi, oko 400 miliona pati od hronične infekcije, a 780,000 ljudi godišnje umre od posledica ciroze ili raka jetre. Srećom, uskoro stiže lek!

Image courtesy of imagerymajestic/marin at FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of imagerymajestic/marin at FreeDigitalPhotos.net

Hepatitis B hronično je virusno oboljenje za koje trenutno nema leka, ali australijski naučnici otkrili su terapiju koji će pomoći obolelima, a čini ga kombinacija antivirotika i lekova koji se pacijentima daju u lečenju raka.

Naučnici melburnškog Instituta Valter and Eliza Hall terapiju temelje na birinapantu, leku nove generacije koji se koristi u lečenju raka, a razvila ga je jedna američka biotehnološka kompanija. Lek se već primenjuje u kliničkim lečenjima u Melburnu, Pertu i Adelaidi.

– U više stotina predkliničkih testova uspešnost lečenja zaraze HVB-om bila je stopostotna. Birinapant je doveo do uništenja ćelija jetre zaraženih virusom B, a zdrave su ostale neoštećene. Kad smo birinapant primenili u kombinaciji sa entekavirominfekcija je izlečena dvostruko brže nego samo sa birinapantom– objasnio je Mark Pelegrini, jedan od naučnika zaslužnih za pronalazak efikasnog leka.

Pelegrini je kazao kako će s kolegama nastaviti primenu iste strategije kod ostalih hroničnih zaraznih bolesti poput HIV-a, herpesa simpleksa i virusa denge groznice, kao i kod bakterijskih infekcija poput tuberkuloze, jer smatra da bi navedene bolesti na lek mogle reagovati na sličan način.

Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu Proceedings of the National Academi of Sciences (PNAS).

(eKlinika.rs/Telegraf.rs)

Podeljeno