Koža – najveći organ koji govori dosta o vašem zdravlju

Podelite:

kozaKoža se tokom života mijenja i stari jer trpi razne uticaje iz spoljašnje sredine. Međutim, mnoge unutrašnje, pre svega hormonalne promene u organizmu mogu da naruše izgled kože i „iscrtaju“ akutne probleme: fleke, mladeže ili crvenilo.

Nekada su kožni problemi pokazatelji i loših prehrambenih i drugih navika – pijenja alkohola, pušenja cigareta, doživljavanja stresa, pa čak i nagle promene ishrane.

Bore, Uzrok: ne štitite se dovoljno od Sunca

Fine, nežne bore javljaju se s godinama, ali grube, dublje bore posledica su štetnog uticaja Sunca, tvrdi Kris Grifis, profesor dermatologije sa univerziteta u Mančesteru. Zašto? Čelo štiti kosa, ali ispod očiju koža lica je najtanja i najviše sklona boranju. Zato, ako imate bore ispod očiju verovatno ste previše vremena proveli na suncu.

Bled ten, Uzrok: ne jedete povrće, imate previše kilograma

Dovoljne su tri porcije voća i povrća dnevno koje će koži u samo nekoliko nedelja dati sjaj. Pigmenti iz voća i povrća talože se na koži i tako stvaraju prirodnu teksturu. Bled ten isto tako može da ukazuje na to da ne vežbate redovno. Inače, aktivni ljudi češće imaju rumene obraze. 

Tamni prstenovi na vratu, Uzrok: slatka hrana

Temelj ishrane su šećer i ugljeni hidrati, a na vratu imate sivo-smeđe mrlje? To je znak upozorenja na dijabetes tipa 2. Mrlje ukazuju na visok nivo hormona insulina, kog organizam, zbog toga što ne obavlja svoju funkciju, proizvodi znatno više. Mrlje se mogu pojaviti i na pazuhu. Najbolji preventivni tretman, preporučuju stručnjaci, je postepeni gubitak težine.

Crvena koža, Uzrok: previše kofeina, nedostatak Sunčeve svetlosti

„Kafa može dehidrirati kožu pa će ona biti crvena i spaljena. Ako pijete više od tri šoljice dnevno, na svaku od njih treba da popijete dodatnu čašu vode kako biste eliminisali štetne efekte“, savetuje dr Amer Kan. Crvenilo još može izazvati i niska koncentracija vitamina D koja nastaje kad je koža slabo izložena Sunčevoj svetlosti. Vitamin D važan je za stvaranje novih ćelija kože, a njegov nedostatak može da dovede do crvenila. Lagano crvenilo koje može napredovati do trajnog crvenila, mrlja i vidljivosti krvnih sudova u koži naziva se rosacea i može biti nasledna, ali češće je podstiču alkohol, kafa i začinjena hrana koji šire krvne sudove i pogoršavaju osip na licu.

Akne, Uzrok: mlečni proizvodi i radikalne dijete

Stručnjaci su otkrili da su akne više genetski uslovljene nego posledica životnih navika. Ipak, postoje dokazi da unos mlečnih proizvoda ili kalorična ishrana mogu doprineti nastanku akni. Neki stručnjaci ukazuju na to da bi mogao biti kriv insulinski faktor rasta 1 koji se nalazi u mleku. Radikalne dijete u kojima se unosi puno proteina, a malo ugljenih hidrata, takođe mogu da izazovu akne, jer proteini sadrže određene aminokiseline koje podstiču proizvodnju hormona poput testosterona koji pogoršava akne. Ako želite da smanjite ili sprečiti akne, hranite se namirnicama bogatim omega-3 masnim kiselinama i svežim voćem i povrćem. 

Izvor: B92.net

Podeljeno