Koža sve otkriva: Promene koje ukazuju na ozbiljne bolesti

Podelite:

Naša koža je ogledalo našeg unutrašnjeg zdravlja. Svaka promena na njoj ukazuje da nešto u organizmu ne funkcioniše kako treba. Recimo, plavičasti ton kože može biti posledica problema sa jetrom, slezinom ili pankreasom, siva koža ukazuje na manjak kiseonika u krvi, a smeđe fleke mogu biti znak dijabetesa. Pogledajte na šta još koža može da vam ukazuje.

koza

OSIP I BOLNI PLIKOVI

Ovakav osip može ukazivati na celijakiju, odnosno alergijsku reakciju na gluten. Najčešće se pojavljuje na kolenima, laktovima, temenu, leđima i na zadnjici, a prati ga osećaj peckanja.
ISPUCALA KOŽA OKO USANA

Ispucala koža može biti znak manjka vitamina B kao što su niacin, riboflavin i vitamin B6. Nedostatak ovog vitamina se može nadoknaditi tunjevinom i spanaćem.

OSETLJIVA I OTEČENA KOŽA OKO OČIJU

Osetljiva koža oko očiju može da ukazuje na prekomerni unos hrane bogate soli, ali ujedno može biti i znak alergije. Alergije šire kapilare i mogu podstaći curenje krvi, što na kraju rezultira tamnoljubičastim podočnjacima.

PLAVIČASTA KOŽA

Ovo može biti posledica problema sa jetrom, slezinom ili pankreasom. Takođe, ova boja se javlja kao alergijska reakcija ili pak ukazuje na trovanje olovom, pogotovo ako se prve promene vide na potkolenicama ili desnima.

SIVA KOŽA

Ovakva boja kože može ukazivati na manjak kiseonika u krvi što može rezultirati emfizemom, upalom pluća, tuberkulozom, pa čak i predinfarktnim stanjem. Jedan od razloga sive kože može biti upala trbušne maramice, tankog sloja tkiva u trbuhu koja je uzrokovana bakterijama ili gljivicama.

PREPLANULI TEN KOJI NIJE POSLEDICA SUNČANJA

Ovo može da ukazuje na nasledni poremećaj hemokromatozu. Karakteriše ga prekomerno nakupljanje gvožđa u organizmu.
PRETERANA OSETLJIVOST KOŽE

Preterana osetljivost kože može biti posledica autoimune bolesti lupusa. To je bolest u kojoj imunološki sistem postaje hiperaktivan i napada zdravo tkivo.

HIPERPIGMENTACIJA
Preterano izlaganje suncu nije jedini razlog hiperpigmentacije. Smeđe mrlje na koži, posebno na području oko vrata, prepona i pazuha, mogu biti rani znak dijabetesa, trudnoće i poremećaja u radu štitne žlezde.

Izvor: Zena.Blic.rs

Podeljeno