Kupus kao lek

Podelite:

Kupus, jedna od omiljenih salata, podjednako se koristi i kao lek.

258128

Kupus u sebi sadrži visok procenat vitamina C, a bogat je i fosforom, gvožđem, kalijumom i magnezijumom. Odličan je izbor i ukoliko želite da skinete kilograme jer u 100 grama kupusa ima samo 40 kalorija i 90 odsto vode.
S druge strane, obiluje belančevinama, vitaminom C i beta karotenom. Takođe, sadrži i značajnu količinu minerala kalijuma, gvožđa, magnezijuma, sumpora i bakra. Ono što ga posebno izdvaja jeste dobar odnos kalcijuma i fosfora, zbog čega telo lako koristi kalijum iz tog povrća. Sok od kupusa leči upalu želuca i debelog creva. Dovoljno je da svakog dana popijete čašu soka od svežeg kupusa između obroka.
Bogat je celulozom, koja odlično poboljšava varenje i čisti organizam. Izvlači upale, tako da se često stavljaju obloge od kupusa, a preventivno se koristi kod kašlja i prehlada. Kupus sadrži tartronske kiseline koje usporavaju pretvaranje šećera i ostalih ugljenih hidrata u masti. Zato se često koristi u dijetetskim programima. Svež kupus kao salata i njegov sok ima antivirusna i antibakterijska svojstva. Pospešuje metabolizam estrogena i štiti od raka dojke i materice. Ako vas kupus nadima, odstranite koren i tvrda rebra i koristite samo lišće.
Ukoliko imate problem s kuvanim kupusom, i ne prija vam, pripremajte ga na pari. Kupus je bogat mineralnim solima, vitaminima i hlorofilom, pa se preporučuje malokrvnima.

 

KINESKI KUPUS

 

Iako nije toliko popularan u našoj ishrani, kineski kupus ima manje celuloze, brže i lakše se priprema, tako da se preporučuje svima koji imaju problema s varenjem celuloze. Uz to kineski kupus podstiče regeneraciju ćelija, pa je idealna namirnica za sve one koji su skoro operisani.

IZVOR: zena blic

 

Podeljeno