Kupus – riznica vitamina C

Podelite:

Kupus je zakon. Dobar za svakoga, posebno za reumatičare.

KUPUSCrveni je bolji od belog
Crveni kupus sadrži više vitamina C od belog, a ima i više antioksidanata, posebno antocijanina, za koji je dokazano da štiti ćelije mozga. Dugotrajna termička obrada smanjuje nutritivnu vrednost ovog povrća, pa zato prilikom kuvanja kupus uvek stavljajte u vruću umesto u hladnu vodu

Usporava rad štitnjače

Svež kupus može da izazove nadimanje, pa mu zato dodajte začine kumin ili komorač. Osobe koje imaju problema sa štitnom žlezdom treba da izbegavaju ovo povrće jer sadrži goitrogene, supstance koje usporavaju rad pomenute žlezde i smanjuju apsorpciju joda

40 ml
Ceđenjem
100 g kupusa dobija se
40 ml lekovitog soka, koji leči čir na želucu i upalu debelog creva

45 %
Žene koje tri puta nedeljno jedu kiseli kupus imaju 45 odsto manje šanse da obole od raka dojke, pokazalo je jedno američko istraživanje

250 ml

Ako ste prehlađeni, pojedite tanjir tople supe od kupusa jer olakšava iskašljavanje i smiruje nadraženost dušnika

Šta sve kupus sadrži:
Vodu- 90%
Belančevine- 1,21%
Dijetetska vlakna- 2%
Kalorije- 24

Izvor: Zena Blic/Zdravlje.net

Podeljeno