„Lajt“ gazirani napici izazivači depresije?

Podelite:

Konzumiranje većih količina „lajt“ gaziranih napitaka može da poveća opasnost od pojave depresije, pokazalo je upravo završeno američko istraživanje.

koka kola

Rezultati, koji će biti predstavljeni u martu na godišnjem sastanku Američke akademije neurologa, nisu pokazali da li su „lajt“ gazirani napici direktni izazivači depresije, jer se ne može isključiti uticaj drugih faktora kao što su stresni način života ili genetska sklonost.
Istraživači su analizirali podatke vezane za oko 263.900 Amerikanaca starosti između 50 i 71 godine, kojima su od 1995. do 1996. postavljana pitanja vezana za konzumiranje napitaka, preneli su francuski mediji.
Desetak godina kasnije, od 2004. do 2006, istim ljudima je postavljeno pitanje da li im je lekar već dijagnostikovao depresiju tokom 2000-ih godina.
Poređenjem odgovora na to pitanje i starijih podataka, istraživači su zaključili da su osobe koje su redovno pile gazirane napitke bile u proseku za 30 odsto podložnije oboljevanju od depresije od ostalih.
Ta opasnost je, međutim, posebno bila izražena kod konzumenata „lajt“ gaziranih napitaka kod kojih je iznosila 31 odsto, dok je kod konzumenata klasičnih gaziranih napitaka bila 22 odsto.
Konstatacija je ista vezano za voćne sokove čiji „lajt“ oblici, kako je ustanovljeno, izlažu većoj opasnosti od depresije.
Poređenja radi, osobe koje su pile četiri ili više šoljica kafe dnevno imale su 10 odsto manje izglede da im bude postavljena dijagnoza depresije.

Izvor: Tanjug

 

Podeljeno