Ledeni čaj je opasan za bubrege

Podelite:

U tople i sparne dane, posle mineralne vode, najviše se koristi ledeni čaj. Urolozi Uneverzitetskog medicinskog centra u Čikagu ističu da njegovo korišćenje nije tako dobro za ljudsko zdravlje.ledeni caj

U nizu eksperimenta je utvrđeno da čaj može da doprinese formiranju kamena u bubregu zbog visokog sadržaja oksalata (soli i estri oksalne kiseline).

Telo muškaraca je četiri puta više sklono formiranju kamena u bubregu od žena. Veći rizik imaju četrdesetogodišnjaci i stariji, žene sa niskim nivoom estrogena, uključujući i one u postmenopauzi i žene kojima su odstranjeni jajnici.

Lekari preporučuju ograničenje potrošnje ledenog čaja tokom leta, zamenjujući deo ovoj napitka mineralnom vodom, sokom ili domaćom limunadom. Pored toga savetuje se da pijete vodu sa limunom koja je bogata citratima – supstancom koja sprečava stvaranje kamena u bubregu.

Osobe sklone kamenu u bubregu treba u ishrani da smanje namrnice koje sadrže veliku količinu oksalata, uključujući spanać, čokoladu, orahe i meso. Takođe se savetuje da smanje unos soli, da piju svakodnevno po nekoliko čaša obične vode i da jedu namirnice bogate kalcijumom – one smanjuju oslobađanje oksalata.

Izvor: porodicnilekar.net

Podeljeno