Lek koji može preokrenuti proces starenja

Podelite:

IZVOR: BBC

Američki naučnici su izveli dramatični preokret u procesu starenja u jednoj studiji sa životinjama.

starenje

 

Koristili su određene hemikalije kako bi podmladili mišiće miša i utvrdili da je to ekvivalent transformaciji 60-godišnjeg mišića u onaj 20-godišnjaka. Njihova studija, objavljena u žurnalu „Cell„, identifikovana je kao potpuno novi mehanizam starenja i procesa reverzibilizacije. 

Istraživači na ovo gledaju kao na jedno od najuzbudljivijih otkrića. Starenje je oduvek posmatrano kao „jednosmerna ulica“, ali su sada istraživači sa medicinske škole Harvard pokazali neke aspekte koji se mogu preokrenuti. 

Svoje istraživanje oni su bazirali na hemikaliji nazvanoj NAD. Njeni nivoi prirodno padaju u ćelijama tela kako starimo. Tim je dokazao da je to poremetilo funkcionisanje mitohondrija, što je dovelo do manje proizvodnje energije i starenja. 

Stoga su naučnici dali miševima supstancu koja se pretvara u NAD i koja okreće časovnik vremena. Jedna nedelja upotrebe lekova za podmlađivanje kod miševa starih dve godine učinila je da njihovi mišići budu gipki kao kada su imali šest meseci. 

Dr Ana Gomes, sa odeljenja genetike na Harvardu, rekla je: „Mislimo da je ovo veoma važno otkriće“. Ona veruje da se mišićna snaga može vratiti dužim davanjem terapije. 

Međutim, ovo nikada neće moći da bude „lek za starenje“ zbog toga što oštećenja DNK ne mogu biti preokrenuta. „Starenje se sastoji od više faktora i ne postoji samo jedna komponenta koju možemo da popravimo, pa je teško uticati na sve“, dodaje dr Gomes. 

Grupa istraživača želi da pokrene kliničku studiju u 2015. godini.

Izvor: B92.net

Podeljeno