Lekar koji je poverovao u raj

Podelite:

Skeptičan naučnik, koji je proveo svoju karijeru proučavajući mozak i odbacujući priče pacijenata o putovanju u raj, otkrio je da je i sam doživeo putovanje u onozemaljsko tokom ličnog iskustva bliske smrti.

raj

Dr Eben Aleksander proveo je 15 godina kao neurohirurg na Harvardu kada ga je 2008. napala opasna bakterija i izazvala komu dugu sedam dana.

Iako je bio bez svesti tokom tog perioda, Aleksander sada opisuje svoje izuzetno živopisno putovanje u onozemaljsko tokom dana provedenih u komi i sada tvrdi da je to mesto bilo prepuno leptira i muzike koji su potpuno uzdrmali njegove naučničke temelje u vezi sa ljudskom svešću.

On tvrdi da je prešao na mesto prepuno oblaka i zvukova pevanja, a dočekala ga je predivna plavooka žena.

„Kao neurohirurg nisam verovao u fenomen iskustava bliske smrti. Oduvek sam verovao u kvalitetna naučna objašnjenja za ta iskustva koja su se događala osobama koje su jedva izbegle smrt“, tvrdi Eben.

Iako sebe smatra hrišćaninom, kaže da nije imao dovoljno vere da poveruje u zagrobni život.

Kada su mu pacijenti pričali priče o njihovim iskustvima, uglavnom ih je na osnovu naučnih dostignuća kada je ljudski mozak u pitanju, odbacivao kao neosnovane.

Međutim, kada je i sam postao pacijent, kaže da je osetio nešto toliko duboko, da mu je to dalo dovoljno osnova da poveruje u postojanje svesti i nakon smrti.

U svom radu piše: „Moj ceo korteks, deo mozga koji kontroliše misli i emocije, i koji nas u osnovi čini ljudima, potpuno se ugasio. Doktori su utvrdili da sam dobio redak bakterijski meningitis koji uglavnom napade novorođenčad. Bakterije su bukvalno jele moj mozak“.

Vrlo brzo prebačen je na jedinicu intenzivne nege i šest dana bio je na trostrukim dozama antibiotika kako bi se izborio sa bakterijama, ali je njegov mozak i dalje bio van funkcije. Doktori su verovali da se neće oporaviti.

Dok se njegova porodica spremala za najgore vesti, iznenada, sedmog dana otvorio je oči.

Cevčica koja mu je omogućavala disanje je sklonjena a on je doktorima rekao samo: „Hvala vam“.

„Ne postoji naučno objašnjenje za činjenicu da dok je moje telo ležalo u komi, moj um, moja svest, unutrašnje ja, je bilo u životu. Dok su neuroni u korteksu bili potpuno van funkcije, moja svest preselila se u drugu dimenziju univerzuma, dimenziju za koju nisam mogao ni u snovima da pretpostavim da postoji“, izjavio je.

Aleksander tvrdi da je otišao na mesto prepuno oblaka, velikih, pufnastih, roze i belih oblaka, sa leptirima i stvorenjima poput anđela koja su bila potpuno drugačija od svega što je u svom životu video.

U ovom božansom prostoru tvrdi da je čuo zvuk koji je dolazio sa neba, i koji mu je odavao osećaj radosti i uzbuđenja.

Tokom boravka društvo mu je pravila prelepa mlada žena.

„Bila je mlada i sećam se svakog detalja u vezi sa njom. Imala je visoke jagodice i duboko plave oči i zlatnobraon kosu“, izjavio je Eben.

Doktor sam tvrdi da njegova priča zvuči kao da je upravo izašla iz nekog filma, ali skepticima poručuje da je sve bilo zaista stvarno.

Izvor: B92.net

Podeljeno