Lekari upozoravaju: Roditelji koji su pod stresom imaće gojaznu decu

Podelite:

Roditelji koji su pod stresom najverovatnije će imati gojaznu decu, upozorava najnovija kanadska studija. Deca čiji roditelji imaju visok nivo stresa imaju za dva odsto viši indeks telesne mase nego deca čiji se roditelji manje nerviraju.

decaPored toga, deca roditelja pod stresom goje se za sedam odsto brže od druge dece, navodi se u studiji.

Istraživač doktor Kitan Šankardis upozorava da gojenje mora da se zaustavi u ranim godinama, jer kasnije može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema.

– Još u detinjstvu razvijamo navike koje se tiču ishrane i fizičke aktivnosti i načine za borbu sa stresom. To je period u kojem sebi možemo da nanesemo nepopravljivu štetu ili štetu koja se kasnije teško popravlja – kaže on.

Doktor Šankardis ističe da nije potpuno jasno zašto postoji veza između stresa i gojaznosti. On kaže da je razlog tome možda taj što roditelji kad su pod stresom kupuju gotova jela i brzu hranu. Stres roditelja možda utiče i na decu, koja više jedu kako bi se izborila sa problemima, a njihov stres dovodi i do bioloških promena koje izazivaju gojenje. Tokom istraživanja, deci je svake godine meren indeks telesne mase, a njihovi roditelji su popunjavali upitnik preko kojeg su istraživači određivali nivo stresa. Pitani su, između ostalog, da li su u poslednjih mesec dana sposobni da održe kontrolu nad bitnim stvarima u svom životu i da li su se stvari odvijale onako kako su planirali ili su iskrsle poteškoće koje je bilo nemoguće prevazići.

Doktor Šankardis je rekao da se ne treba fokusirati samo na promenu ponašanja roditelja, nego da treba uticati i na to da porodice razviju zdravije navike kada se radi o ishrani.

Izvor: zena blic

Podeljeno