Lekovi za kontracepciju izazivaju tromb?

Podelite:

Sve pilule za kontracepciju mogu da izazovu stvaranje tromba kod žena koje ih piju, pa čak i smrt, najnoviji je stav Evropske agencije za lekove (EMA).

lEKOVI

Šta je krvni ugrušak

Duboka venska tromboza, koja obično nastaje u nozi, može putovati kroz vene i izazvati potencijalno fatalno začepljenje u plućima koje se naziva plućna tromboembolija. Ugrušak može doputovati i do mozga i izazvati moždani udar. Rizični faktori za razvoj te bolesti uključuju stariju životnu dob i prekomernu telesnu težinu, kao i sklonost ka određenoj vrsti migrena.

 Informacija o kojoj se godinama spekulisalo definitivno je potvrđena, a o tome je prošle nedelje Agencija za lekove upozorila i ginekologe u Srbiji. Nove vrste pilula za kontracepciju ne treba da se daju ženama koje imaju visok rizik od zgrušavanja krvi. Lekari treba dobro da procene moguće rizike kad prepisuju te tablete pacijentkinjama, savet je EMA. 

Takav potez usledio je nakon izveštaja Evropske agencije koja je otkrila da sintetički hormoni koji se koriste u trećoj generaciji kontracepcijskih pilula povećavaju rizik od duboke venske tromboze u mnogo većoj meri nego što se do sada mislilo, pišeBlic

Pilule nove generacije masovno se prepisuju ženama, a popularne su zbog toga što, u odnosu na pilule prethodne generacije, izazivaju manje nuspojava poput gojaznosti, glavobolja, pojačane maljavosti. 

Zbog toga su sada ginekolozi u domovima zdravlja obavezni da informišu žene o rizicima kojima se izlažu prilikom uzimanja različitih antibebi pilula nove generacije koji sadrže sintetičke verzije ženskih hormona estrogena i progesterona. 

Žene u Srbiji pilule uzimaju najčešće na svoju ruku i bez ikakvih prethodnih lekarskih analiza. 

Prof. dr Lidija Tasić, koja vodi savetovalište za kontraceptive u GAK “Narodni front”, kaže da svaka žena koja uzima antibebi pilule mora prvo da uradi analize. 

– Svakoj ženi prvo izvadimo krv kako bi ustanovili potencijalni rizik od zgrušavanja krvi. Nakon toga se proverava da li imaju proširene vene. Pacijentkinje koje nisu pod rizikom mogu da uzimaju tablete – objašnjava dr Tasić. 

Rizik od upotrebe kontraceptivnih pilula raste sa starošću žena, gojaznošću, nepravilnim načinom života koji uključuje pušenje, loša genetska predispozicija i nedavni porođaj. 

Pismo o dokazima 

Pismom smo obavestili lekare o najnovijim dokazima o riziku nastanka tromboembolije povezane sa primenom određenih pilula za kontracepciju. Na sajtu Agencije za lekove postoji i obaveštenje za pacijente, kaže Aleksandar Tucović iz Agencije.

Izvor: B92.net

Podeljeno