Lekovita i hranljiva vrednost meda

Podelite:

Od svih životnih namirnica koji se koriste u ljudskoj ishrani med je nalakše svarljiv, a zahvaljujući skladnom odnosu njegovih nutritijenata  i njegovom kompleksnom delovanju on je biološki veoma aktivan i na taj način stimuliše rast i funkcije čitavog ljudskog organizma, uključujući i izbacivanje nus produkata koji se nalaze u telu.

med

Med ima i baktericidno svojstvo i upravo zbog toga je jasno zbog čega je on nezamenjiva namirnica koja može da se koristi kao lek, i za decu i za odrasle, za one koji imaju zdravstvene probleme ali i za potpuno zdrave osobe koji su podvrgnuti velikom fizičkom naporu.

U poređenju sa ostalim namirnicama, energetska vrednost meda je veoma visoka, 13.000 J za 1 kg, što je u poređenju npr sa 1 kg mesa koji ima 5.500 J, ili 2.800 J za 1 litra mleka, ili 9.000 J 1 kg pšeničnog brašna, ili 20 jaja koji imaju zajedno 4.500 J zaista impresivno. A uz činjenicu da ta energija instantno deluje uz sve ostale hranljive materije koje sadrži sam med, i neupućenom je jasno koliko je med u stvari moćan.

Lekovita svojstva meda se ogledaju u njegovom antimikrobnom, baktericidnom i antitoksičkom delovanju. Med zaustavlja razvoj tuberkuloze, pojačava otpornost organizma i jača imunitet i tako se indirektno bori sa stotinama ostalih bolesti koje nastaju kada je imunitet oslabljen. On sprečava razvitak mnogih opasnih oboljenja, i ubrazva izlečenje istih. Njegovo antimikotično dejstvo i borba protiv gljivica je odavno poznata. Ali njegovo konzervirajuće dejstvo datira hiljade godina unazad kada je korišten u raznim kulturama i starim narodima, zahvaljujući fitocidima, antibiotičkim materijama, kao i antiseptičkom dejstvu (dezifinkujuće dejstvo).

Med deluje i kao laksativ i protiv proliva, kao umirujuće dejstvo, poboljšava varenje, sprečava povećanje masti i holesterola u krvi, podstiče zarastanje rana (slobodno možete staviti med na posekotine direktno), leči oboljenje organa za varenje, bubrega, srca, očna oboljenja, anemiju…

Zbog svega navedenog nije čudno zbog čega se na tržištu nalazi na hiljade proizvoda na bazi meda.

I za kraj, spomenućemo da med sa saćem deluje pozitivno na zdravlje zuba i desni, i ukoliko žvaćete saće natopljeno medom, u velikom ćete doprinetu zdravlju vašeg osmeha.

 Izvor: supernaturalmed.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeljeno