Lenja creva razdrmajte brzom šetnjom i čučnjevima

Freeimages.com
Podelite:

Baš ste se ulenjili ove zime? Svaki slobodan trenutak iskoristili ste da budete u suvom, toplom domu i izležavate se, što je sasvim u redu, ali, kao što znate, ima značajne posledice po zdravlje celog organizma. Jer, ako ste se ulenjili vi, ulenjila su se i vaša creva i upravo je to razlog što sve češće trpite bolove u stomaku, a sve ređe idete u toalet!

Lekar opšte prakse Aleksandra Milosavljević kaže da je minimum koji možete da uradite za sebe i svoj digestivni trakt da idete u svakodnevnu šetnju, bar pola sata.

Savetujte se sa DOKTOROM online eKlinika.rs
– Krećite se više, radite lagane vežbe koje aktiviraju mišiće stomaka. Ako su problemi sa stolicom uznapredovali, morate da uložite više napora, da vozite bicikl, brzo hodate, trčite, plivate ili radite gimnastiku. Kretanje pomaže samo ako su trbušni mišići veoma angažovani – kaže doktorka.

Lagane vežbe svaki dan
Možete raditi lagane vežbe. Lezite na leđa i, dok udišete, podižite noge što više, pridržavajući rukama kukove. Snažno izdahnite iz trbuha, a onda udahnite i opustite se. Spustite noge i odmorite se. Vežbu ponovite još dva puta. Ovu vežbu izbegavajte ako imate visok pritisak. Naša sagovornica kaže i da su čučnjevi odličan izbor.
– Oni prosto masiraju creva. Počnite sa 5-10 čučnjeva i svakodnevno povećavajte njihov broj makar za jedan. Sa 15-20 čučnjeva dnevno i pravilnom ishranom rešićete veliki problem – kaže naša sagovornica.

Podeljeno