LOŠA CIRKULACIJA, VELIKA MUKA Ruzmarin za tople noge!

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Witthaya Phonsawat
Podelite:

Kad stegne minus, osobe koje imaju lošu perifernu cirkulaciju žale se na bolove u promrzlim prstima ruku i nogu, kao i na hladne uši i nos.

Ruzmarinum-ruzmarin

Mali krvni sudovi znatno se sužavaju na hladnoći, pa prsti na šakama i stopalima postaju hladni i bolni i menjaju boju. Ako imate bilo koji od ovih simptoma, za početak potražite lek kod kuće.

Više se krećite
Milioni ljudi širom sveta danas imaju probleme sa lošom cirkulacijom, koja nastaje kada se holesterol i trigliceridi natalože na zidovima krvnih sudova. Zato, promenite način ishrane i više se krećite, a na pušenje potpuno zaboravite.

Želite mišljenje lekara? Obratite se lekarima online na www.eklinika.rs

Čaj uvek valja
Ako želite da ugrejete promrzle ruke i noge, skuvajte čaj od ruzmarina. Kašičicu suvih i sitno izrezanih listova prelijte sa 250 mililitara ključale vode, ostavite 15 minuta da odstoji, a potom procedite i popijte čaj. U slučaju da kod kuće imate suvu koru bele vrbe i koprivu, možete ih pomešati s ruzmarinom i napraviti čaj. Pomešajte 30 grama vrbine kore, 10 grama koprive i 30 grama ruzmarina, pa potom tri kašike ove mešavine prelijte sa 750 mililitara ključale vode. Ostavite čaj da odstoji pola sata, a potom ga procedite i popijte u toku dana.

Moćna ulja
Od davnina je poznato da je ruzmarin mnogo više od dobrog začina i ukrasa u kući. U narodnoj medicini poznat je kao veoma lekovita biljka zahvaljujući eteričnom ulju, smoli i taninu.

Otkud na reveru?
I dan-danas kod nas se svatovi na svadbama kite grančicama ruzmarina. Taj običaj, prema legendi, potiče od mađarske kraljice Elizabete, koju je ta biljka spasla. Kad je pod stare dane, u 70. godini, odlučila da se uda za švedskog kralja, jedva se kretala. Neko joj je rekao da pije čaj od ruzmarina i čudo se dogodilo – kraljica se ponovo kretala s lakoćom. Zato je odlučila da svatovi na njenoj svadbi budu zakićeni grančicama ruzmarina.

Protiv reume
Dve velike kašike ruzmarinovog lišća i cveta potope se u litar belog vina i ostave da odstoje šest dana. Zatim se ta smesa procedi i pije po jedna čašica (rakijska) ujutru na prazan želudac. Ovako spremljen napitak umiruje srce, podstiče mokrenje i cirkulaciju, pomaže kod reume, gihta i upale zglobova.

Trudnice, oprez

Ruzmarin dobro deluje na nerve i podstiče cirkulaciju zahvaljujući svom mirišljavom sastojku kamforu. Ulje ove biljke koristite i za masažu hladnih ruku i stopala kako biste ih zagrejali. Trudnicama je dozvoljeno da popiju jednu šolju čaja dnevno, dok ruzmarin nije preporučljiv za osobe koje boluju od epilepsije ili visokog krvnog pritiska.

Želite mišljenje lekara? Obratite se lekarima online na www.eklinika.rs

Pitaj Doktora / Izvor: ALO!

Podeljeno