Loša ishrana kriva za poremećaj varenja

Podelite:

Nadutost posle jela i osećaj da hrana poput kamena stoji u želucu, osećaj težine posle kaloričnih masnih obroka, mučnina ili opstipacija, samo su deo brojnih simptoma lošeg varenja od kojih pati veliki broj ljudi.

losa

 

Tempo života u kojem dominiraju neuredni i preobilni obroci, teška i masna hrana bez biljnih vlakana, preterana upotreba brze hrane, konzumiranje hrane s nogu koja nije dobro sažvakana, predstavljaju ključne razloge za loše varenje i pojavu opstipacije kao najčešćeg simptoma.
Za takvo stanje organizma u dobroj meri odgovorni su i proizvođači koji u namirnice stavljaju razne aditive. Uneti sastojci sa hranom umesto osećaja sitosti stvaraju osećaj gladi, tako da osoba jede nesvesno više nego što bi to, inače, činila.

Najčešći problem kod poremećaja u varenju je opstipacija, odnosno zatvor. Opstipacija je, zapravo, simptom lošeg varenja, a ne bolest. Koliko je raširena najbolje govori podatak da 30 do 40 odsto stanovništva muči muku sa tim problemom. Ili, bolje rečeno, svaka treća osoba ima problem pražnjenja creva.
Međutim, ne postoji jedinstvena definicija koja objašnjava šta se podrazumeva pod normalnim pražnjenjem creva. Po jednoj definiciji normalno pražnjenje postoji ukoliko se to dešava dva do tri puta u toku dana, dok druga grupa stručnjaka smatra da je normalno pražnjenje jedanput na drugi dan. Imajući na umu da sadržaj od želuca do debelog creva putuje od 12 do 48 sati, obe definicije imaju svoje uporište.

Izvor: zena.blic

 

Podeljeno