„Majčinski instinkt“ imaju i tate

Podelite:

Francuski naučnici sa Univerziteta u Sent-Etjenu su otkrili da je sposobnost roditelja da utvrde uzrok plača deteta određena vremenom koje taj roditelj provede sa bebom, a ne polom roditelja.

imaju tate

U istraživanju, koje je vodio profesor Nikolas Matevon, korišćen je snimak plača 29 različitih beba uzrasta od 58 do 153 dana.

Bebe su bile iz Francuske i iz Konga da bi se utvrdilo da li pripadnost različitim kulturama utiče na sposobnost roditelja da prepoznaju plač svog deteta.

Roditeljima je pušten snimak plača pet beba, među kojima je bila i njihova, a zatim su morali da pogode koji je tačno plač njihovog deteta.

Čak 90 posto roditelja je uspelo tačno da prepozna plač svog deteta. Međutim, majke su bile u pravu u 98 posto slučajeva, a očevi koji provode dosta vremena sa svojim bebama su imali 90 posto tačnih odgovora. Međutim, očevi koji provode manje od četiri sata dnevno sa bebom nisu bili tako uspešni.

Zaključak istraživanja je da za postojanje “majčinskog instinkta” treba uzeti u obzir vreme koje roditelj provede sa detetom, a ne samo pol roditelja, te da i očevi i majke pokazuju gotovo jednaku osetljivost za potrebe svoje dece.

Izvor: plusZdravlje

Podeljeno