Manjak sunca zimi može voditi mentalnim poremećajima

Podelite:

Rano ustajanje pre izlaska sunca i vraćanje s posla po mraku kod mnogih izaziva letargiju i depresiju koje mogu dovesti do ozbiljnih poremećaja.

manjak sunca

 

Troje od deset ljudi zimi odlazi na posao pre nego što sunce izađe, a vraćaju se nakon što padne mrak. Ta situacija može izazvati ozbiljne probleme s mentalnim zdravljem upozorili su iz britanskog dobrotvornog Centra za istraživanje mentalnih bolesti. 

Istraživanje je sprovedeno na 2000 Britanaca, a polovina njih je izrazila zabrinutost i što na poslu nemaju dnevnog svetla. 

Dani bez sunca mogu izazvati letargiju i depresiju koje lako mogu rezultovati sezonskim afektivnim poremećajem, saopštili su iz centra. 

Reč je o sezonskom poremećaju koji se obično javlja u jesen i zimi, a prolazi u proleće i leto. Oslikava ga manjak volje, energije, loše raspoloženje, manjak želje za druženjem s ljudima, iritabilnost, nemogućnost uživanja u stvarima koje inače zadovoljavaju, slabija želja za seksom i veći apetit. 

“Procenjuje se da se svake godine izgubi oko milion radnih sati zbog bolovanja uzrokovanih sezonskim afektivnim poremećajem. Na to utiču i moderne kulture ručanja na poslu uz kompjuter, a rukovodstva kompanija bi trebalo da ozbiljno razmisle koliko prirodno svetlo utiče na dobro mentalno zdravlje i osiguraju zaposlenima pauze za ručak i dovoljno dnevnog svetla”, izjavila je dr Lora Davidson. 

Izvor: B92.net

Podeljeno