Marihuana: 6 mitova i činjenica

Podelite:

Debata o legalizaciji marihuane ponovo je aktuelna u SAD pa se tamnošnji lobiji utkruju da opravdaju ili ospore legalnu upotrebu ove biljke. Pročitajte koji su najčešći mitovi koji vladaju o marihuani.

MIT 1: Marihuana dovodi do zavisnosti

Moguće je da upotreba marihuana izaziva zavisnost, ali je u pitanju manji broj slučajeva, piše„Rolling Stone“. Brojke Nacionalnog instituta za zdravlje govore da se devet posto korisnika marihuana svrstava u slučajeve kliničke zavisnosti. Poređenja radi, kada je reč o korisnicima kokaina, ta brojka iznosi 15 posto, a u slučaju heroina 24 posto.

downloadMIT 2: Marihuana izaziva rak

Veruje se da pušenje marihuane, baš kao i pušenje cigareta, može izazvati rak zbog prisustva kancerogenih materija. U knjizi “Legalizacija marihuane: Ono što svi treba da znaju” navodi se da i najtvrdokorniji pušači marihuane na godišnjem nivou puše manje od konzumenata cigareta. Istraživanje koje je 2006. godine sproveo UCLA pokazalo je da marihuana i rak pluća nemaju nikakve veze. Osim toga, pušenje marihuana nije jedini oblik njene konzumacije, navode pristalice legalizacije.

MIT 3: Marihuana je „droga za početak“ Statistika govori da deca koja koriste marihuanu češće probaju ostale droge. Međutim, u knjizi “Legalizacija marihuane: Ono što svi treba da znaju”, vodeći se podacima Medicinskog instituta SAD, navodi se da ne postoje dokazi da je upotreba marihuane dovela do upotrebe ostalih, „težih“ droga.

MIT 4: Zabrana upotrebe marihuana štiti decu

Prema podacima Centra za zarazne i bolesti zavisnosti, prošle godine je u SAD upotreba marihuane u maloletničkih krugovima doživela vrhunac. Svaki petnaesti srednjoškolac u anketi je priznao da bar jednom nedeljno puši džoint. Međutim, istraživanja takođe pokazuju da ta brojka nije ni manja ni veća u državama u kojima je legalizacija marihuane odavno prihvaćena.

marihuana

MIT 5: Holandija i Portugalija su legalizovale marihuana

Iako se ova tvrdnja često čuje, ona nije u potpunosti tačna. Primera radi, u Portugaliji marihuana nije legalizovana, već su narkotici, uključujući kokain i heroin, dekriminalizovani. To znači da je upotreba droge, uključujući i marihuanu, i dalje nezakonita. Kada je reč o Holandiji, male količine marihuana mogu se legalno kupiti u kafićima. Ipak, i u toj zemlji je gajenje, distribucija i posedovanje trave i dalje nezakonito.

Operacija Kile Cena.

MIT 6: Marihuana je sasvim bezopasna

Ova tvrdnja je, kao što je već objašnjeno, samo delimično tačna. Ozbiljnija upotreba marihuana može imati posledice, koje su uglavnom slične posledicama sa kojima se susreću pušači cigareta. Zanimljivo je i da je broj automobilskih nesreća izazvanih od strane vozača koji su koristili marihuanu manji od broja nesreća koje su izazvani usled dejstva alkohola.

ŠTA VI MISLITE O LEGALIZACIJI MARIHUANE? 😀

Izvor: B92.net

Podeljeno