Meditacija za početnike

freeimages.com
Podelite:

Meditacija dovodi telo u stanje sklada, fizički i duhovno, tačno ono što nam je svima potrebno posle napornog dana na poslu. Za početnike je najbitnije da budu strpljvi u učenju toga kako da dođu do unutrašnjeg mira.

freeimages.com

freeimages.com

Osim toga, pokazalo se da meditacija poboljšava inteligenciju, koncentraciju, sposobnost učenja i pamćenja, a osobe koje meditiraju su pozitivne prema sebi i drugima, manje sklone kritici i sposobnije da uživaju u životu.

Za početak morate da budete strpljivi, jer rezultati neće doći preko noći. Prilikom meditacije treba da isključite sve uređaje, kao što su televizor, radio, kompjuter i mobilni telefon, kako vas ništa ne bi prekinulo. Najbolje je da meditirate svaki dan u isto vreme, po dvadeset minuta. Radi opuštanja upalite mirisne sveće ili štapiće i pustite laganu, opuštajuću muziku.

Kako meditirati?

1. Nakon što stvorite oazu mira u svojoj sobi ili nekoj drugoj prostoriji, sednite i udobno se smestite tako da vam kičma bude prava.

– Uobičajeni položaj za sedenje je položaj lotosa (turski sed) sa nogama savijenim u kolenu, a možete postaviti i jastuk ispod sebe.
– Ruke oslonite na kolena sa dlanovima okrenutim nagore.

2. Zatvorite oči.
3. Duboko udahnite kroz nos i fokusirajte se na vazduh koji ispunjava vaša pluća. Neka vam se, dok dišete, širi stomak, a ne pluća.
4. Izdahnite što sporije.
5. Zaboravite sve misli i probleme i koncentrišite se isključivo na protok vazduha.
6. U početku će vam svakakve misli okupirati um, ali bitno je da ih pustite da prođu, pa da se ponovo koncentrišete na disanje.
7. U početku meditirajte desetak minuta, a nakon nekoliko dana vreme meditacije povećajte na dvadeset minuta.
8. Ne zaboravite da vežbate svakoga dana u isto vreme, a najbolje je da to činite pre jela.

pitaj

izvor i foto: 24sata

Podeljeno