Medom u borbi protiv suvišnih kilograma

Podelite:

Sigurno se pitate kako je to moguće kada je med visokokalorična hrana. To je tačno, ali med je i prirodan proizvod, a priroda je svakoj bolesti našla lek.

med

Iako zvuči neverovatno, ali istina je da med može pomoći svim osobama koje imaju problema sa prekomernom telesnom težinom. Sigurno se pitate kako je ovo moguće kada je opšte poznato da je med visokokalorična hrana. To je tačno, ali su i slatkiši visokokalorična hrana, pa niko od njih nije izgubio kilograme. Razlika je prosta, med je prirodan proizvod, a priroda je svakoj bolesti našla lek. Med ima visok sadržaj fruktoze. Odnos glukoze i fruktoze u medu je otprilike 1:1. Sličan odnos je i u voću, ali ga ono sadrži u znatno manjim količinama. Med je pogodniji, jer se isti efekat dobiva konzumiranjem vrlo male količine meda, svega nekoliko kašičica ili 1 kašika pred spavanje.

Mali broj ljudi danas veruje u to da med dovodi do smanjenja nivoa glukoze u krvi, a ne do njenog povećanja. Kod obolelih od dijabetesa, unos meda izaziva veći rast glukoze u plazmi nakon 30 minuta nego što je to slučaj kod unosa belog šećera (saharoze), ali nakon 60, 120 i 180 minuta, taj rast je veći kod saharoze nego kod meda! Uz to, med izaziva veći porast insulina u krvi nego što to čini saharoza, kako nakon 30, tako i nakon 120 i 180 minuta.

Mozgu je neophodna glukoza i svaki pad glukoze u krvi je opasan za mozak. Čak i na mali pad njenog nivoa, mozak panično reaguje. Odmah se aktiviraju adrenalne žlezde i stavljaju u maksimalni pogon, te produkuju adrenalne hormone, koji su u tim visokim dozama praktično toksični i deluju stresno. Ako se luče hronično, dovode do bolesti organizma. Na žalost, njihovo hronično lučenje prati modernog čoveka i dovodi do bolesti srca, osteoporoze, gojaznosti, dijabetesa i depresije. Izbalansirani unos ugljenih hidrata (medom) otklanja prekomernu aktivnost adrenalnih žlezda i sprečava efekte koje njihovi hormoni izazivaju. A istovremeno smo stabilizovali krvnu glukozu i optimalno prehranili mozak.

Stabilizovanje nivoa šećera u krvi, omogućava organizmu da produkuje anaboličke hormone koji popravljaju oštećene mišiće i regenerišu tkiva. Ovi hormoni sagorevaju masti i regulišu nivo šećera u krvi. Ako nivo glukoze u krvi nije stabilan i koncentracija pada, luče se adrenalni stresni hormoni koji se trude ponovo stabilizovati poremećen nivo glukoze. Ti hormoni koče oporavak. Masti tada ostaju zatvorene u masnom tkivu, a mišići se degradiraju kako bi se stvorila glukoza za mozak. Ali, ako je jetra nahranjena medom, sve se odvija željenim planom. Luče se anabolički hormoni koji ojačavaju organizam i sagorevaju masti. Znači, konzumiranjem meda pre spavanja, pomažete bolje sagorijevanje masti tokom sna.

Izvor: zdravlje.iz.rs

Podeljeno