METEOROPATAMA NIJE LAKO: Oluja izaziva glavobolju

freeimages.com / Stock photo: strong wind
Podelite:

U trenutku kada nebom sevaju munje i pršte gromovi 30 odsto više ljudi ima glavobolje nego kad je napolju mirno

freeimages.com / Stock photo: strong wind

freeimages.com / Stock photo: strong wind

Najnovije istraživanje otkriva da munje mogu da izazovu snažne glavobolje, posebno kod osoba koje pate od migrene. Ovo je prvi put da je utvrđena povezanost i dobijeni rezultati mogli bi da pomognu hroničnim bolesnicima da predvide napade.

Elektromagnetni talasi emitovani iz olujnih oblaka mogu da izazovu glavobolju. Oni povećavaju zagađenost vazduha, njegovu zasićenost ozonom i mogu da izazovu povećan razvoj gljivičnih spora koje su jedan od uzročnika migrene – rekao je profesor Vinsent Martin, autor studije.

Američki istraživači posmatrali su volontere koji su inače patili od migrene. Oni su beležili situaciju u vezi sa glavoboljom tokom 3 do 6 meseci. Zapisivali su i kada su bile oluje i munje u mestima gde žive. Glavobolja je bilo za oko 30 odsto više na dan kada su sevale munje.

– Mnoge studije pokazuju različita otkrića o tome kako vreme, uključujući elemente poput barometarskog pritiska i vlage utiču na javljanje glavobolje. Međutim, naše istraživanje jasno pokazuje korelaciju između munje, meteoroloških faktora i glavobolja – rekao je Džefri Martin, jedan od istraživača.

eklinika. rs / (kliX.ba; Telegraf.rs)

Podeljeno