Mišja groznica

Podelite:

Uzrok nastanka

Uzročnik je Hantaan virus. Prirodni rezervoar su razne vrsta glodara (poljski miševi, štakori, voluharice) koji izlučuju virus preko svojih sekreta i ekskreta (slina, feces, urin). Čovek može da se inficira preko respiratornog trakta, digestivnog (alimentarnim i hidričnim putem) i kontaktnim putem.

misja groznica

Klinička slika

Prosečno inkubacija traje 2-4 nedelje. Bolest prolazi kroz 4 faze:
Prva faza: traje 1-3 dana, karakteriše se iznenadnim skokom temperature do 40 stepeni, glavoboljom, malaksalošću, bolovima u slabinama. Bolesnik je zažaren i otečen u licu, podbuo, injiciranih konjunktiva, moguća je epistaksa (krvarenje iz nosa), gingivoragija (krvrarenje iz desni).
Druga faza: vodeći simptomi su visoka temperatura, jaki bolovi u slabinama i trbuhu, bolesnik neprekidno povraća i ima proliv što podseća na hirurško oboljenje. Ubrzo se javljaju znaci hemoragijskog sindroma u vidu krvavljenja po koži, sluzokožama. Na konjunktivama krvavljenje daje očima tzv. „fenomen zrele višnje“. Vrlo često je prisutna hematurija (krv u mokraći), melena (krv u stolici), hematemeza (povraćanje krvi) ili metroragija (obilno menstrualno krvarenje). Znaci bubrežne insuficijencije se manifestuju u vidu azotemije (azotne materije u krvi) i oligurije do anurije (smanjeno ili potpuni prestanak izlučivanja mokraće). Bolesnik ima snižen krvni pritisak, dehidriran je, moguće je šokno stanje koje može biti razlog fatalnog ishoda. Od strane centralnog nervnog sistema su mogući bradipsihičnost, ili meningealna iritacija, duplo viđenje. Ova faza traje 10 dana.

Treća faza: uspostavlja se funkcija bubrega, nastaje poliurija (pojačano izlučivanje mokraće), gubi se otok lica, vraća se apetit i san.

Četvrta faza (faza rekonvalescencije): karakteriše se postepenim i potpunim oporavkom (traje 1-3 meseca)

Komplikacije

Akutna bubrežna insuficijencija, edem pluća, šok, žarišne pneumonije.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, potvrđuje se serološkim testom imunofluorescentnih antitela, ELISA.

Lečenje

Lečenje je simptomatsko. Kod teškog oblika bubrežne insuficijencije se primenjuje hemodijaliza. Indikovana je i upotreba ribavirina.

Podeljeno