Mitovi o menopauzi

Podelite:

Menopauza ima negativnu reputaciju, ali suprotno popularnom verovanju, ona nije uzrok u promenama raspoloženja.

menopauza

Ako je žena prošla 12 meseci bez mesečnog ciklusa, onda je zvanično dostigla menopauzu. Za neke žene, menopauza označava kraj godina rađanja i počinju shvatati da su sve starije. Za neke druge, znači konačan kraj neprijatnostima mesečnih ciklusa.
Ona donosi kraj brige o neželjenoj trudnoći, a to predstavlja novo doba slobode.

Menopauza kao novi početak

Možda najveći mit o menopauzi je da ona predstavlja početak kraja. To je možda i bilo tako u šestom veku, kada se prosečna starost poklapala sa početkom menopauze, ali danas, žene žive duže i zdravije živote nego ikada ranije. Prosečna žena danas može očekivati da proživi još trećinu svog života nakon menopauze, koja obično počinje oko 51 godine života. Za mnoge žene te godine predstavljaju vreme rasta i novih mogućnosti.
Menopauza predstavlja kraj vašeg mesečnog perioda, ali ne i kraj vašeg života. Evo nekoliko istina o čestim mitovima menopauze.

Mit: Većina žena prolazi kroz depresiju u toku menopauze

Činjenica – Žene imaju dva puta veće šanse da dožive depresiju nego muškarci, a nekoliko studija pokazuje na moguću vezu između hormonskih promena i velikih depresivnih perioda. Ali neka druga ispitivanja pokazuju da nema nikakvih veza. Prema istraživanju Američkog koledža za akušerstvo i ginekologiju, menopauza sama po sebi ne izaziva depresiju. Hormoni promene mogu biti odgovorni za pojedine simptome, uklučujući i promene raspoloženja, ali oni se razlikuju od pravog psihičkog stresa.

Mit: Sve žene imaju neprijatne simtome tokom menopauze

Činjenica – Iako mnoge žene imaju simptome kao što su napadi vrućine, noćno preznojavanje, promene raspoloženja, menopauza različito utiče na svaku od njih. Za mnoge žene, simptomi menopauze su blagi, a za neke, jedini simptom je očigledno odsustvo mesečnog perioda.

Mit: Većini žena treba terapija zamene hormona posle menopauze

Činjenica: Broj žena koje su uzimale terapiju zamene hormona (HRT) rastao je u 1960 godini, kada se mislilo da je HTR lek za sve simptome menopauze. Do 1990-tih godina je predstavljao primarni lek, naročito u SAD. Od tada, isplivali su dokazi da HRT povećava rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara, raka dojke, i zgrušavanja krvi kod nekih žena. Danas su lekari veoma oprezni u terapiji zamene hormona zbog potencijalnih neželjenih efekata.
Kada se koristi, Američka agencija za hranu i lekove preporučuje uzimanje najmanje moguće doze za najkraći vremenski period. HTR može povećati rizik na neke zdravstvene probleme. Ako kod vas već postoje određeni faktori rizika, konsultujte vašeg lekara o alternativama ublažavanja simptoma menopauze, kao što su napadi vrućine i suvoća vagine.

Mit: Žene dobijaju na težini posle menopauze

Činjenica – Mnoge žene dobijaju na težini u periodu od 35 – 55 godine. Iako neke studije pokazuju da sredovečne žene dobijaju veću težinu tokom menopauze, druge pokazuju da čak i žene pred menopauzu u ovom uzrastu imaju tendenciju dobijanja kilaže. Studije ukazuju na promene u sastavu tela nakon menopauze, uključujući i procenat telesnih masti i smanjenja mišićne mase. Ako redovno pratite svoju ishranu i redovno vežbate i krećete se, možete sprečiti gojaznost tokom srednjih godina.

Mit: Još uvek se može zatrudneti posle menopauze

Činjenica – U početnim fazama menopauze, kada povremeno još uvek imate mesečne cikluse, možete ostati u drugom stanju. Konsultujte lekara o pravoj kontroli rađanja tokom ovog perioda.
Kada dostignete 12 meseci bez mesečnog ciklusa, i zvanično ste prošli kroz menopauzu, ne treba više da brinete o trudnoći.

Mit: Žene prestaju sa seksom nakon menopauze

Činjenica – Seks može da bude bolji i potpuniji nakon menopauze, jer više ne morate da brinete o trudnoći. Neke žene tada dobijaju bolji mentalni pogled i veći stepen samopouzdanja. Znači, pre nego što okrivite menopauzu za nedostatak interesovanja, smanjenog uživanja u seksu, konsultujte vašeg lekara. Možda su neke hronične bolesti ili lekovi koje uzimate uzrok svega. Ako vam suvoća vagine predstavlja problem uživanja u seksu, istražite razna pomagala za podmazivanje, koja mogu učiniti kontakt mnogo udobnijim.

Možda, najveći mit o menopazi predstavlja mišljenje da je to vreme kada vaše telo usporava, a zdravstveni problemi kreću nizbrdo.
Istina je da žene danas žive zdravije i vode aktivan život, više nego ikad ranije, i često koriste ovo vreme da razviju svoje karijere, putuju, volontiraju, i provode više vremena sa najbližima.

Izvor: zdravlje.iz.rs

Podeljeno