Mlade žene koje uživaju u alkoholu više reskiraju rak dojke

Foto: flickr/UrbaneWomenMag, flickr/EnvironmentBlog
Podelite:

Svakodnevno ispijanje alkoholnih pića povisuje rizik.

Mlade žene koje svakodnevno uživaju u alkoholu ovom se nezdravom navikom mogu izložiti povišenom riziku od raka dojke, upozorili su američki stručnjaci.

Naime, svako alkoholno piće koje žena svakodnevno popije, počevši od razdoblja kada je dobila svoju prvu menstruaciju, pa sve do svoje prve trudnoće povisuje njen rizik od razvijanja raka dojke za 13 posto. Do ovog su zaključka stigli istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Washingtonu nakon što su analizirali podatke preko 91.000 majki. alkoholNa dalje, svako dodatno piće dnevno, nezavisno o tome radi li se o pivu, vinu ili žestokom piću, povisuje rizik od proliferativne benigne bolesti dojki za 15 posto.

„Smanjenje ispijanja alkohola na manje od jednog pića dnevno, pogotovo u ovom razdoblju, ključna je strategija smanjenja celoživotnog rizika od raka dojke.

Opijanje je sve više i više prisutno

U studentskim domovima i za vreme adolescencije, a premalo osoba razmišlja o budućem riziku“, objasnio je Graham Colditz, direktor za prevenciju raka Centra za rak Siteman pri Sveučilištu Washington.

Studija je objavljena u časopisu Journal of the National Cancer Institute.

Prema nekim procenama stručnjaka, svaka osma žena obolet će od raka dojke. Drugi faktori rizika za rak dojke su godine, porodična anamneza ove maligne bolesti, dojke s gustim tkivom, prva menstruacija u ranim godinama, kasno nastupanje menopauze, prvi porodjaj nakon 30. godine .

Pitaj Doktora Ginekologa eKlinika.rs

Izvor: eKlinika.rs / ordinacija.hr

 

Podeljeno