Mleko štiti od šećerne bolesti

Podelite:

Novo istraživanje američkih naučnika je pokazalo da prirodni sastojak mleka i mlečnih prerađevina može da smanji rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.

Naučnici veruju da trans-palmitoleična kiselina može da objasni zašto ljudi koji svakodnevno  konzumiraju odredjene količine mleka i mlečnih proizvoda imaju manji rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.mleko secerne bolesti

Istraživači Škole narodnog zdravlja pri poznatom američkom univerzitetu Harvard pregledali su podatke o gotovo 3.750 ljudi koji su učestvovali u velikom istraživanju o zdravlju srca koje se u Americi sprovodi već dve decenije.

Naučnici su otkrili da su ljudi koji su na početku istraživanja imali viši nivo trans-plamitoleične kiseline u krvi imali i manji rizik za razvoj dijabetesa tokom trajanja istraživanja.

Viši nivo trans-palmitoleične kiseline bile su povezane sa zdravijim nivoom holesterola u krvi, nivoom insulina, ali i većom osetljivošću ćelija na insulin. Doktor Darius Mozafarian, docent na katedri za epidemilogiju na univerzitetu Harvard kaže da je otkrivena gotovo trostruka razlika u riziku za razvoj dijabetesa medju ljudima sa najvišim nivoom masne kiseline u krvi i onih sa najnižom.

Stručnjaci upozoravaju da usprkos najnovijem istraživanju ljudi ne bi trebalo da povećavaju unos mlečnih proizvoda obzirom da mleko i mlečne prerađevine mogu da sadrže veliki postotak masti i zato doprinose nakupljanju viška kilograma. Oni dodaju da je preporučljivije konzumirati mlečne prerađevine koje imaju manji postotak mlečne masti.

Izvor: Tanjug

Podeljeno