Možemo li se prehladiti zbog mokre kose?

Podelite:

Da li ste ikada odbili da izađete napolje jer morate da perete kosu, a posle pranja napolje ne treba izlaziti da se ne biste prehladili? Ako jeste, verovatno su vas tome naučile mame. Ali, pitanje je da li se stvarno možemo prehladiti zbog mokre (vlažne) kose?

FEN

 

Jedno istraživanje je pokazalo da 40 odsto majki smatra da će se deca razboleti ako izađu s mokrom kosom napolje. 

Ovaj strah, koji se generacijama prenosi na decu, podstakao je francuski hemičar Luj Paster koji je 1878. izložio kokošku antraksu, a zatim joj noge uronio u hladnu vodu da otkrije hoće li se razboleti. Kokoška je uginula. 

Ponovio je eksperiment, ali je kokošku ovaj put umotao u toplo ćebe i ona je preživela. 

Međutim, istina je da ako je napolju hladno, a vama je mokra kosa, to neće prouzrokovati prehladu. 

Odlazak u krevet s mokrom kosom takođe neće prouzrokovati prehladu, čak ni ako vam je u prostoriji uključena klima koja hladi. Uzročnici prehlada su virusi, ima ih više od 200, ali najčešći “krivac” je rinovirus. 

Sam izlazak s mokrom kosom po hladnom vremenu neće prouzrokovati prehladu, ali hladno vreme će pogodovati da “zakačite” virus koji može lako da izazove prehladu i to samo zbog vlage, a ne zbog niske temperature, navodi se u istraživanju. 

Naučnici su dokazali da je zimski vazduh manje vlažan od letnjeg pa se isušuje sluzokoža nosa što omogućava lakši prolazak virusa. Razlog što će deca češće biti prehlađena zimi leži u tome što su u vrtićima i školama, gde se mogu lakše zaraziti ako je neko dete već zaraženo. 

Izvor: B92.net

Podeljeno