Muči vas bol? Pronađite savršen položaj za spavanje

Podelite:

Naspavajte se kao beba…

 

f7a95f6f1942fc0baa553b7fd4acbd47_content_large

Znate li u kojem bi ste položaju trebali spavati kako biste izbegli bolove?

Nakon iscrpljujućeg, gotovo beskrajnog dana prepunog obaveza i porodičnih dužnosti, jedva čekamo „umorni“ se baciti u krevet i zaspati. Nažalost, malo ko zaista spava kao beba i budi se odmoren. Ako vas k tome muči neki oblik (hronične) boli, tada dobar i čvrst san obično nisu „na repertoaru“. Znate li u kojem bi ste položaju trebali spavati kako biste izbegli bolove?

Bolovi u leđima

Ako vas muče bolovi u leđima, svakako trebate izbegavati spavanje na trbuhu. Spavajte na leđima. Udobno se smestite i ispružite do te mere u kojoj vam je bezbolno ležati. Vaš krevet ne bi smeo biti ni premekan ni pretvrd kako bi mogao sprečiti izvijanje tela ili „tonjenje“ i omogućio pravilno držanje tela po noći. Kakav god odabrali, jedno je sigurno: morat ćete ga promeniti nakon deset godina!

d90b03768a1c4f2f6c0fb9e569bf1892_content_medium_noaspect

Bolovi u ramenu

Izbegavajte ležanje na boku ako vas boli rame jer ćete tako samo pogoršati svoje simptome. Umesto toga spavajte na trbuhu ili leđima. Birajte kvalitetan jastuk kako bi ste podupreli vrat i olakšali pritisak na rame, a jastuk bi trebao biti mali kako bi mogao podupreti bolno rame. Ako, ipak, morate spavati na boku, spavajte na suprotnom boku i zagrlite jastuk.

Ako vaš vrat nije pravilno podupret, lako može doći do pritiska na živce iz vrata u ruku, što će rezultirati trnjenje u ruci.

Bol u vratu

Bolovi u vratu mogu se ublažiti ako ne spavate na trbuhu, no ovog se pravila morate držati „kao pijan plota“. Spavajte na boku ili leđima, ali svakako izbegavajte okretanje vrata u stranu. Odaberite jastuk koji je toliko debeo kao prostor između vrata i ramena i postavite ga iznad ramena.

Gorušica

99a6078fea2c5b467187280eedbd7834_content_medium_noaspect

Goručica  ili osećaj pečenja i boli u predelu prsa, podrigivanje, nadutost, mučnina te povremeno vraćanje pojedene hrane iz želuca u usnu šupljinu vrlo su neugodni osećaji i te tegobe svakako želimo izbeći. Jedan od načina na koji možete izbeći buđenje usred noći jeste da spavate na boku. Ako baš morate spavati na leđima, neka vam glava tada bude povišena s par jastuka kako bi jednjak i usta bili u višem položaju u odnosu na želudac.

Neka su istraživanja pokazala kako je bolje spavati na levom boku ako patite od gorušice, no stručnjaci nisu zaključili zbog tačno kojeg razloga.

Prema istraživanju stručnjaka Centra za spavanje iz Edinburga položaji u kojima spavamo mogu o nama otkriti intimne detalje i oslikati složenu sliku naše osobnosti. Istraživači su proučavali hiljadu ispitanika i analizom utvrdili šest najčešćih položaja spavanja: fetus, klada, čežnja, vojnik, slobodni pad te morska zvezda. Prikladno njima su i kategorisali osobnosti spavača. Koji ste vi tip?

Izvor: ordinacija.hr

Podeljeno