Mučnina počinje u glavi

Podelite:

Bolest putovanja ili kinetozu ima svaka peta osoba u gotovo svim sredstvima prevoza. Pomaže gledanje u daljinu, i svež vazduh

glavobolja

OSOBE koje teško podnose putovanje, čak i na kratkim relacijama, već unapred strahuju od odlaska na letovanje. Ovaj problem je izraženiji u dečjem uzrastu, a najvažnije što treba da se spakuje za put su kese, lepeze, flašice vode, tablete protiv mučnine…
Procenjuje se da bolest putovanja ili kinetozu ima svaka peta osoba, a može da se javi u svim prevoznim sredstvima, najčešće u automovilu i na brodu. Stručnjaci objašnjavaju da nastaje zbog sukoba na relaciji oko i uvo. Naime, unutrašnje uvo registruje da se automobil kreće, ali oči – usmerene u automobilu – ne. Mozak postaje zbunjen, a kod osoba koje su sklone mučninama pokreće se lanac neprijatnosti koji počinje nelagodom koja zatim prelazi u mučninu, a završava se povraćanjem.

Srećom, postoje veoma efikasni načini da se ovaj problem izbegne ili umanji.

– Da bi se sprečila mučnine tokom vožnje predložite osobi koja ima ovaj problem da gleda u daljinu, ka horizonu – obajšnjava dr Goran Vukomanović, pedijatar Univerzitetske dečje bolnice u Tiršovoj. – Podstičite je da gleda neku daleku tačku van automobila. Mogu da pomognu igre reči ili zapažanja. Pričajte međusobno ili pustite muziku koja opušta.

Obezbedite cirkulaciju svežeg vazduha. Svim osobama u kolima će biti bolje ako je prozor otvoren, a po svaku cenu treba izbeći mirise hrane u kolima. Nikako se ne preporučuje čitanje, igranje video-igrica ili glednja filmova na malom DVD monitoru.

– Vozite što mirnije, izbegavajte kočenje i nagla skretanja tokom vožnje, jer neravnomerna vožnja može da isprovocira mučninu – savetuje dr Vukomanović. – Odaberite što „ravniji“ put, bez krivina ili velikih uspona i nizbrdica. Pravite pauze tokom vožnje. Idealno je da to bude na svaka dva do tri sata u trajanju oko barem 15 minuta, i tada bi svi putnici trebalo obavezno da protegnu noge i prošetaju pored kola.

Čim primetite prve znake mučnine, bledilo ili pojačano znojenje, zaustavite vozilo na prvom prikladnom mestu. Najbolje gde ima hladovine, izađite, odmorite se, pa polako nastavite. Može da pomogne i lagano umivanje vodom.

– U apotekama mogu da se kupe i lekovi protiv mučnine – kaže naš sagovornik. – Pre nego što se odlučite za ovu varijantu, najbolje je da se prvo konsultujete sa lekarom. Jako je važno da se dobro isplanira vreme uzimanja, barem 30-45 minuta pred put, i da doza bude adekvatna, jer samo u tom slučaju ovi preparati mogu da pomognu. Generalno, ovi lekovi nisu za bebe i malu decu.

IZBEGAVAJTE TEŠKU HRANU

PRE putovanja treba izbeći jaku i tešku hranu. Nije dobro ni uzimati previše tečnosti, kako pre tako ni tokom putovanja.

– Ni prazan stomak nije dobro rešenje za putovanje, malo suvog keksa, ili pola banane su dobar izbor – kaže dr Goran Vukomanović. – Ukoliko nekome izrazito ne prija da jede pre puta, ne treba ga forsirati, čak ne mora ni vodu da pije. Tokom putovanja treba unositi tečnost po principu „često, ali malo“.

ALTERNATIVNE METODEAKUPUNKTURA i akupresura takođe mogu da smanje tegobe poput mučnine, vrtoglavice ili nagona za povraćanje. Akupresurne narukvice koje se nose oko ručnog zgloba, konstantno pritiskuju akupresurne tačke između dve centralne tetive na unutrašnjem delu zgloba. Mogu da se nose i kod mučnine od anestezije posle operacije, tokom trudnoće ili za vreme hemioterapije.

 

eKlinika.rs / Novosti

Podeljeno