MUŠKARCI: Ovo su pravi dani da pravite bebu!

Podelite:

Želite bebu? Sad je pravo vreme da je napravite, jer leto čini čuda za mušku spermu!

Image courtesy of dream designs at FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of dream designs at FreeDigitalPhotos.net

Dugi, topli dani, sunce i bujanje prirode ne samo da pogoduju novim i starim romansama, već je ovo i najbolji period u godini za suzbijanje bele kuge. Stručnjaci su objavili da je upravo leto najbolje vreme za pravljenje dece jer je sperma aktivnija tokom letnjih meseci.

Evo kako se čita spermogram

Oni ističu da su juli i avgust najbolji meseci za vođenje ljubavikoje ima za cilj dobijanje bebe, jer se spermatozoidi kreću brženego u januaru mesecu. Pretpostavljaju da je to povezano sa promenom nivoa testosterona.

Svaki šesti par suočava se s neplodnošću, odnosno situacijom da ni nakon godinu dana aktivnog seksualnog života bez zaštite ne dolazi do začeća. U polovini slučajeva uzrok je muška sperma koja se sporo kreće.

Da bi oplodio jajnu ćeliju spermatozoid moja da prepliva solidnu turu, kroz grlić materice, pa sve do jajovoda i materice. U svemu tome bitna je pokretljivost, jer ako su spori, teže dolazi do oplođenja. Muškarci se smatraju plodnima ako im je najmanje 40 odsto spermatozoida pokretljivo.

Foto-ilustracija: Flickr/Pooja Brahmi

Foto-ilustracija: Flickr/Pooja Brahmi

U sklopu studije, lekari su prikupili podatke od 5.188 muškaraca u Centru za reprodukciju Univerziteta Parma u severnoj Italiji. Otkrili su da je sperma pokretljivija u leto (65,3 odsto), nego u zimu (50 odsto) iako je zimi broj spermatozoida veći.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu Chronobiology International, a preneo ga je portal kliX.

(eKlinika.rs / Telegraf.rs)

Podeljeno