Muškost na ispitu – štedljivo sa testosteronom

Podelite:

Muški polni hormon dokazano povoljno utiče na zdravlje, ali se dodaje samo ako je manjak klinički utvrđen. Suplementi, ako ne postoji deficit hormona, mogu da dovedu do smanjenja testisa.

muskarac

Testosteron, hormon muškosti, istovremeno je i kuđen i hvaljen. Optužuju ga za nasilje i agresivnost muškaraca, umešanost u sportske skandale, čak i seksualne delikte. S druge strane, od njega svakako zavisi seksualna želja, vežbači u teretani se kunu u njega, a smatra se da muškarci sa više testosterona lepše i zdravije stare. Za dobro zdravlje i dugovečnost, nivo ovog hormona mora da bude optimalan.

Ako ga nema dovoljno, muškarci osećaju čitav niz posledica. Ipak, medicinski krugovi još nisu potpuno saglasni – da li testosteron treba dodavati i kada, ili i muškarce treba pustiti da prođu kroz proces andropauze, slično poput žena, koje se u menopauzi suočavaju sa naglim padom nivoa polnog hormona estrogena.

Testosteron je svakako najznačajniji muški polni hormon, neophodan za normalno reproduktivno i seksualno funkcionisanje muškarca. Njegova uloga je veoma važna za fizičke promene koje se dešavaju dečacima u pubertetu, poput rasta i razvoja penisa i testisa, malja, produkcije sperme.

Ali uloga testosterona nije samo polna i seksualna, neophodan je za optimalno zdravlje – pomaže rast kostiju i mišića, utiče na raspoloženje, podstiče libido i održava mentalnu ravnotežu. Za razliku od žena, kod kojih se glavni polni hormon estrogen počinje lučiti u pubertetu i njegov nivo naglo opada ulaskom u menopauzu, kod muškaraca se testosteron luči od ranih faza fetalnog razvoja, pa sve do duboke starosti. Bitno je naglasiti da je nivo testosterona individualan, i da s godinama prirodno opada. O sniženom nivou možemo govoriti samo u odnosu na godine muškarca, i realne tegobe koje ima. Procenjuje se da oko 30 odsto muškaraca iskusi tegobe zbog andropauze – značajnijeg pada nivoa testosterona.

Brojna istraživanja se bave važnošću testosterona i optimalnim nivoom ovog hormona u određenim stadijumima života muškarca. U najranijem stadijumu razvoja on pomaže fetusu da razvije muško telo i muški mozak. Nivo testosterona najviši je između 20. i 30. godine. Posle tog uzrasta nivo testosterona opada jedan do dva odsto godišnje, iako neka istraživanja pokazuju da taj tempo nije isti kod svih muškaraca. U prilog tim istraživanjima idu u slučajevi kada muškarci u šestoj, pa i sedmoj deceniji postaju očevi, što potvrđuje da je nivo njihovog testosterona dovoljan za plodnost.

Prema zasada dostupnim podacima, čini se da su među glavnim razlozima za neočekivano veliki pad testosterona hronične nezarazne bolesti poput dijabetesa, srčanih oboljenja ili preterane gojaznosti. Istraživanja pokazuju da ako muškarac s dobrim zdravljem uđe u poznije godine, veća je verovatnoća da i nivo testosterona bude na zadovoljavajućem nivou. Ako je zdravlje narušeno, jedna od posledica je sniženo lučenje testosterona.

Gojazni muškarci, naročito oni koji imaju abdominalnu gojaznost, imaju višak estrogena, što dovodi do smanjenog lučenja testosterona i time se ulazi u začarani krug. Ako muškarac još vodi neuredan život, stalno je pod stresom, neredovno se hrani, malo spava, konzumira alkohol, velika je verovatnoća da nema dovoljno testosterona za svoju životnu dob. To bi trebalo da bude granica koju lekari povlače kada je nadoknada testosterona u pitanju – suplemente treba da dobiju samo oni muškarci kod kojih je klinički utvrđen niži nivo testosterona u odnosu na očekivani, s obzirom na njegove godine.

Podaci iz Amerike pokazuju da jedan od 200 muškaraca ispod 60 godina, i jedan od 10 muškaraca starijih od 60 ima snižen nivo testosterona, ali nema preciznih podataka. S druge strane, čak svaki četvrti stariji muškarac uzima nadoknadu ovog polnog hormona.

Manjak testosterona uzrokuje različite probleme u zavisnosti od godina u kojima se javi. Kod mladića i tinejdžera može da dovede do nedovoljnog rada i zastoja u razvoju testisa i penisa, kao i probleme u razvoju mišićne muskulature, nedostatak polne maljavosti. Kod odraslih nedostatak testosterona se ogleda u niskom nivou energije, čestim promenama raspoloženja, preosetljivosti, lošoj koncentraciji, smanjenoj mišićnoj snazi i promenama u preraspodeli telesne masti, kao i u sniženom libidu.

– Lekari često propisuju ovaj hormon za probleme sa: umorom, lošim raspoloženjem, gubitkom libida, impotencijom Svi ovi simtpomi mogu da budu posledica niskog nivoa testosterona, ali mogu da potiču i od drugih uzroka.

– Testosteron optužuju da povećava rizik od: srčanog udara, šloga, povećava agresivnost

– Terapija testosteronom pomaže: u kontroli nivoa šećera, snižavanju krvnog pritiska, postizanju boljeg raspoloženja, boljem mišićnom tonusu, smanjenju depresije, boljoj kontroli težine

– Istraživači sugerišu da niži nivo testosterona može da dovede do povišenog rizika od hroničnih nezaraznih bolesti, poput srčanog udara ili šloga. Stariji muškarci sa nižim nivoom ovog hormona imaju takođe i povećan rizik od preloma kostiju.

Kao i manjak, i višak testosterona može da izazove probleme. Naročito se spekuliše sa eventualnim lošim posledicama nadomeštanja ovog polnog hormona. Tim pre, ako se on uzima napamet, i tamo gde možda nema realne potrebe. Istraživanja su takođe pokazala da je za dobro zdravlje i dugovečnost najbolje nivo testosterona održavati na optimumu – da ne bude ni previsok ni prenizak. Za muškarce kod kojih je klinički dokazano da imaju niži nivo testosterona od potrebnog u određenim godinama, terapija može da vrati nivo ovog hormona u normalu i da povrati dobro zdravlje i umanji tegobe.

Ali za muškarce koji imaju normalan nivo testosterona dodavati ovaj hormon nije poželjno i može da prouzrokuje probleme. Suplementi testosterona kod njih mogu da dovedu do smanjenja testisa, da uspore ili čak izazovu prestanak produkcije spermatozoida. Čak i kada se prestane sa uzimanjem nadoknade testosterona, potrebno je da prođe mnogo vremena dok organizam ponovo dođe u ravnotežu.

Objavljene su čak i pojedine studije sa kontroverznim rezultatima koje sugerišu da stariji muškarci koji uzimaju dodatni testosteron povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Uprkos tome, endokrinolozi koji se bave polnim hormonima tvrde da ako se pravilno i kontrolisano daje, dodatni testosteron rešava probleme muškaraca sa nedovoljnim nivoom ovog hormona.

Nisu uočeni nikakvi benefiti od nadoknade testosterona kod muškaraca, osim za one koji su dokazano imali snižen nivo ovog hormona. Ipak, lekare brine činjenica da mali broj muškaraca koji imaju simptome nedostatka testosterona potraži lekarsku pomoć, i dobije nadoknadu testosterona.

Izvor: Večernje novosti

Podeljeno