Naočare vs sočiva sve prednosti i mane

Podelite:

Dalekovidost, kratkovidost, astigmatizam i staračka dalekovidost mogu se korigovati naočarima ili kontaktnim sočivima, a u novije vreme i refraktivnom hirurgijom. Izbor naočare ili sočiva određuje više faktora.

sociva

U slučaju kada je razlika u dioptriji na oba oka veća od tri, ako je u pitanju visoki astigmatizam ili kupasta rožnjača, tada se moraju koristiti sočiva, ali ako su indikovana oboljenja rožnjače, alergijski konjunktivitis ili pacijent radi u lošim higijenskim uslovima, onda su jedini izbor – naočare.

– Česta su uverenja da dugo čitanje, gledanje televizije i rad za računarom slabi vid i utiče na promenu dioptrije. To je pogrešno, ali sve to zamara oči i treba ih u pravilnim vremenskim razmacima odmarati. Svako fokusiranje i koncentrisanje na ekran ili tekst utiče da slabije trepćemo, širimo oči i time otvaramo veću površinu oka da se suši. Da li će se anomalija korigovati naočarima ili sočivima zavisi od više faktora – kaže dr Lozica Ristić, oftalmolog Doma zdravlja Savski venac.

Apsolutni znak za primenu kontaktnih sočiva je keratokonus ili kupasta rožnjača, anizometropija, gde je razlika u dioptriji na oba oka veća od tri dioptrije, ili visoki astigmatizam jer pacijent ne može da podnese velike cilindre u naočarima zbog krivljenja slike.

– Sočiva se, međutim, ne mogu primenjivati kod različitih oboljenja rožnjače, kod čestih alergijskih konjunktivitisa, kod anomalije kapaka i drugih bolesti. Ne mogu ih koristiti ni ljudi koji rade u lošim higijenskim uslovima – navodi dr Ristić.

Prednosti sočiva

– bolja vidna oštrina
– veća širina vidnog polja
– mogućnost korekcije velike
– anizometropije

Prednosti naočara
– jednostavnije za nošenje i održavanje
– ne mogu nikada dovesti do infekcije oka
– mogu se prati i tekućom vodom

Mane sočiva

– održavanje je komplikovanije i skuplje
– treba koristiti odgovarajuće rastvore za meka i tvrda sočiva
– meka sočiva ne smeju doći u kontakt sa tekućom vodom
– kasetice za čuvanje sočiva moraju se redovno prati
– sa sočivima ne treba spavati
– pre svakog stavljanja i skidanja sočiva treba oprati ruke i obrisati ih ubrusom
Mane naočara

– ne mogu se koristiti kod velike razlike u dioptriji dva oka
– veliki cilindri u slučaju visokog astigmatizma narušavaju izgled lica

Izvor: Zena Blic/Zdravlje.net

Podeljeno