Naše telo i emocije tokom menstrualnog cuklusa

freeimages.com
Podelite:

Osećaj tuge, besa, nezadovoljstva, neopisive sreće bez razloga ili ludosti je sasvim normalan. Razlog je jednostavan, vaše telo, baš kao i emocije se menjaju kroz 28 dana. Evo kako to izgleda.

Menstrualni ciklus kod žena traje prosečno 28 dana, sa normalnim rasponom od 21 do 30 dana i hormonski je regulisan. Početak menstrualnog ciklusa je obeležen menstrualnim krvarenjem koje može trajati od 2 do 7 dana. A, sam ciklus podeljen je u tri osnovne faze: folikularna, ovulaciona i luteinska.
– Ovim fazama ako tako možemo da kažemo upravljaju dva hormona. To su LH- luteinizirajući hormon i FSh- folikularno simulizirajući hormon. Oba su hormoni hipofize koji direktno utiču na lučenje hormona jajnika estrogena i progesterona i ciklično se smenjuju. Jednostavnije rečeno hormoni hipofize utiču na jajnike, a hormoni jajnika na endometrijum materice, pa se te faze u mesečnim ciklusima smenjuju – objašanjava dr sci Slavica Vasiljević, ginekolog orddinacije “Merida”.

FOLIKULARNA FAZA
Usled dejstva hormona hipofize koji deluju na jajnik počinje da se stvara folukul koji će ići u ovulaciju. Žene se jako dobro osećaju jer je prošla menstruacija i ide se ka ovulaciji. Ten, koža, kosa, sve je kako treba. U ovoj fazi jedan od jajnika se priprema da oslobodi jajnu ćelija u vreme ovulacije. Mozak snažno luči endorfin i serotnoin pa su žene potpuno srećne i samo se smeju. Nema gladi i nervoze, samo vedrina.

Pitaj Doktora GinekologaeKlinika.rs

Podeljeno