Naše telo i emocije tokom menstrualnog cuklusa

Podelite:

OVULATORNA FAZA
Ovulaciju karakteriše nagli skok LH, čije su vrednosti desetostruke u odnosu na vrednosti pre ove faze. Nakon tog brzog skoka nivoa vrednosti u krvi, dolazi i do naglog pada u toku od 7-24h, i u tom periodu sledi otpuštanje jajne ćelije iz jajnika – dolazi do ovulacije. Što se tiče FSH postoji takođe jedan lak skok u ovoj fazi, ali te vrednosti su znatno niže, oko 3 puta u odnosu na prethodne vrednosti.
Značajno je da u toku skoka FSH i LH njihovo lučenje nije ravnomerno, već ima pulsirajući karakter, s tim što im se vrednosti menjaju na 90 min, odnosno svakih 90 min se događaju skokovi, odnosno pulsevi. Samo izbacivanje jajne ćelije iz jajnika je omogućeno prskanjem meška (folikula), što je uslovljeno naglim povećanjem hormonske supstance koja se naziva prostaglandin, i koja učestvuje u samom procesu prskanja meška. Nivo prostaglandina posle ovulacije naglo pada.
U ovoj fazi žene su često nervozne, ratoborne, osećaju ponekad bol, pa misle da imaju upalu jajnika, a neke ovulacije mogu biti praćene i blagim krvarenjem. Izražena je želja za seksualnim odnosom. Ako vam je ova faza bolna popite neki antireumatik, vežbajte i pojedite kockicu crne čokolade.

Pitaj Doktora GinekologaeKlinika.rs

Podeljeno