Naše telo i emocije tokom menstrualnog cuklusa

Podelite:

LUTEINSKA FAZA
Ovu fazu, koja nastaje posle ovulacije, označava formiranje žutog tela (corpus luteum). Naime, odmah nakon ovulacije-izbacivanja jajne ćelije iz meška, dolazi do nakupljanja žutog pigmenta-luteina. Razvoj žutog tela je relativno brz i traje oko 7 dana i praćen je povećanjem nivoa progesterona ali i estrogena u krvi. Posle tog maksimuma ukoliko ne dođe do oplođenja, trudnoće, njihove koncentracije počinju da opadaju.

Sa svoje strane, sekrecija FSH i LH iz hipofize u ovom periodu se održava na relativno niskom nivou. Osnovno stimulišući hormon u lutealnoj fazi je LH, a osnovni glavni produkt te stimulacije je progesteron. Progesteron kod žena koje nisu trudne potiče najviše iz jajnika, a vrlo malim delom se stvara u kori nadbubrežnih žlezda, ali se praktično uzevši može reći da se on uglavnom stvara u žutom telu, koje će vrlo brzo degenerisati u slučaju da ne dođe do trudnoće.

Međutim, ukoliko do nje ipak dođe, posteljica će svojim hormonima održati funkciju žutog tela, još jedan izvestan period vremena. Paralelni pad progesterona i estrogena u krvnoj cirkulaciji dovešće do krvarenja i odlubljivanja sluzokože materice, odnosno do menstruacije.
U ovom periodu jedite više vlaknaste hrane, povrće, voće, kockicu crne čokolade. Šumeći magnezijum sa B vitaminom takođe moće da pomogne kao i fizička rekreacija. Ko pati od nesanice neka popije čaj od kamilice ili matičnjaka sa kašičicom meda.
Pošto ima dosta pregosterona jako je izražena potreba za hranom, naročito slatkišima, tu su i nadutost, razdražljivost, preosetljivost, zadržavanje tečnosti, briga.

Pitaj Doktora GinekologaeKlinika.rs

Izvor: eKlinika.rs / ZdravljeiLepota.net

Podeljeno