Ne plašite se ovih osa. Njihov otrov leči rak!

Foto: Prof. Mario Palma/Sao Paulo State University
Podelite:

Verovali ili ne, nauka je dokazala da otrov jedne vrste ose koja živi u Brazilu vrlo uspešno ubija ćelije tumora

Foto: Prof. Mario Palma/Sao Paulo State University

Foto: Prof. Mario Palma/Sao Paulo State University

Otrov jedne vrste brazilske ose mogao bi u budućnosti da počne da se se koristi u borbi protiv karcinoma, tvrde naučnici koji su otkrili da supstanca koju ovi opasni insekti luče može ciljano da uništi ćelije raka.

Prema laboratorijskom istraživanju toksin ubija ćelije raka pri čemu zdrave ćelije ostaju neoštećene. Tim s Brazilskog univerziteta kaže kako se eksperimentalni lek vezuje za ćelije tumora i izaziva gubitak ključnih molekula. Istraživanje je u ranoj fazi i potrebna su dodatna ispitivanja kako bi se proverilo da li je stoprocentno siguran za ljude.

Polybia paulista je posebno agresivna vrsta osa koje su endemske u jugoistočnom Brazilu i čiji ubodi nisu dobrodošli. Osa toksinom MP1 umrtvljuje žrtve ili se tako brani. Ranija istraživanja na miševima pokazala su da otrov može ciljano da napadne i uništi ćelije tumora.

Tim stručnjaka, na čijem čelu se nalazi doktor Žoao Ružijero, otkrio je mehanizam pomoću kojeg otrov uništava ćelije. MP1 se veže na molekule masti koje su raspoređene po površini tumorskih ćelija umesto u njima i stvara otvore kroz koje se gube molekuli ključni za funkcionisanje ćelije.

Kod zdravih ćelija masne su molekuli unutar ćelija što znači da su otporne na napad toksina MP1. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Biophysical Journal, prenosi portal kliX.

Naučnik Pol Bils s Universiteta u Lidsu smatra da bi lečenje karcinoma napadom osinjeg toksina na masne molekule ćelija tumora predstavljao potpuno novu vrstu lečenja raka. On dodaje da bi razvoj te metode lečenja omogućio njeno kombinovanje s drugima i tako ujedno i efikasnije lečenje najopakije moguće bolesti.

(eKlinika.rs/Telegraf.rs)

Podeljeno