Nekada smo za doručak jeli viršle i paštete, a danas …

Podelite:

Trendovi se menjaju. Bilo da je u pitanju moda, umetnost ili ishrana. Prosto je neverovatno koliko smo tokom svog detinjstva živeli bezbrižno dok smo ujutro uz crtane filmove doručkovali viršle sa senfom uz šolju bele kafe.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Keerati

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Keerati

Prosečna potrošačka korpa osamdesetih obavezno je sadržala margarin, veliko pakovanje domaće kafe, beli hleb, mleko, paštetu, mesni narezak, parizer, svinjske krmenadle i slične namirnice za koje se danas mnogi pobornici zdrave ishrane slažu da bi ih trebalo zakonom zabraniti. Živeli smo bezbrižno i retko ko je čitao deklaracije na proizvodima. U današnje vreme, sumnjičavo tragamo za raznim „smrtonosno opasnim“ aditivima i paranoično tražimo po rafovima oznake na proizvodima koji bi eventualno mogle da izazovu rak.

O tom fenomenu razgovarali smo sa nutricionistkinjom Milkom Raičević, koja se složila da su se trendovi u ishrani zaista drastično promenili. Ipak, s razlogom.

– Sve počinje od farmi gde je stoka nekada slobodno šetala po pašnjacima i pasla travu. I veliki industrijski giganti vodili su životinje na ispašu, a danas su zatvorene, zbog čega imaju i više kilograma, samim tim, daju i više mesa i mleka. Ne bi trebalo zanemariti ni razne lekove i farmakološke preparate koji se daju životinjama. Proizvodi u prehrambenoj industriji nekada su bili daleko zdraviji i, samim tim, bezbedniji za ishranu. Svakako da ni tada paštete i topljeni sir nisu bili zdravi, ali su donekle bili bezbedniji od ovih koji nam se danas nude – objašnjava Milka Raičević.

Logo-prezentacija-8

Podeljeno